Гостуването на известния български художник Павел Харапов и неговите движещи се дървени кукли в ОУ „Никола Й.Вапцаров” се превърна в истински празник за възпитаниците на училището. С много любов и търпение творецът демонстрира възможностите на своите произведения. Чрез специален механизъм за задвижване, който той е създал в процеса на своята работа, куклите пресъздават конкретни ситуации от живота на хората. Така например каубоят се качва на коня, Аспаруховият воин изстрелва стрела, волейболистката отскача и удря топка и т.н.
Голям интерес сред малките наблюдатели предизвика рисуващият Пинокио.
„Децата са истинските ценители на това изкуство. Щастлив съм, когато ги виждам, че се забавляват истински”, каза художникът пред наш репортер. Той сподели, че е изработил повече от 30 движещи се кукли. За направата им използва различни видове дървен материал – череша, липа, орех. Времето за изработка на една кукла е около един месец..
„От пет години живея в България. Наложи се да напусна Чехия заради родители си. Те боледуваха и се нуждаеха моите грижи”. Тук, в Родината, продължавам да правя движещи се кукли и да радвам децата с тях”, сподели още Павел Харапав.
Утре, 1 юни, малчуганите ще имат възможност да се забавляват с куклите и да рисуват заедно с тях пред хотел „Ботевград”.
Гостуването на Павел Харапов на децата от Ботевград и на Дома в Разлив е подарък от Ротари клуб – Ботевград и представителството на СБХ.