Заради разширението на производствената база на ИМИ /бившия ЕПИК/, от фирмата са поискали от община Ботевград да бъде изменена регулационната линия между имота на фирмата и съседния общински имот като към парцела на фирмата се прибавят 88 квадратни метра. От фирмата са обяснили, че това е нужно, за да могат да  организират транспротното обслужване на площадката.
Искането за изменение на Подробния устройствен план – План за регулация на част от кв. 70 бе разгледнато на извънредно заседание на общинския съвет, което се състоя днес от 17.30 часа.
„Фирмата има срокове и ни помолиха да разгледаме въпроса възможно най-бързо, затова свикваме извънредно заседение” – обясни кметът. – По неговите думи фирмата може да загуби финнасиране, ако процедурата не бъде завършена до края на тази година.
По време на обсъждането общинският съветник Иван Гавалюгов зададе въпрос защо докладната се внася спешно, след като искането на ИМИ е внесено в общината на 18 юли т.г., а на 8 август има и решение на  Общински експертен съвет по устройство на тереторията ОЕСУТ. „Одобрявам действията на общината да отговаря на исканията на бизнеса, още повече че в този случай става дума за най-големия работодател. Но защо още през август искането не  е внесено в общинския съвет, а чак през ноември? Дали става дума за пропуск на общинската администрация или има друга причина” – попита той.
„Имаше причини, които не зависят нито от общинската администрация, нито от общинския съвет.  Не смятам да давам подробности за тях. Тези причини отпаднаха и затова реагирам сега” – заяви в отговора си кметът Георги Георгиев.
По наша неофициална информация става дума за жалби, които са били подадени от собственици на съседни имоти, които смятат, че след промяната няма да имат достъп до главен, а само до черен път.
При гласуването общинските съветници единодушно  приеха решението за изменение на ПУП на част от кв.70. След като решението влезе в сила, предстои общината да включи терена от 88 кв.м.  в програмата за разпореждане с общинско имущество и  да бъде обявен за продажба.