Семейство Тодор и Кръстинка Стоянови и Иван Кринчев са инициаторите на изложбата, която заедно с ръководството на училището, са аранжирали в класните стаи на ОУ”Христо Ботев” в Етрополе.
Повече от 1200 експоната, от които близо 250 учебника, дневници, училищни протоколи, директорски заповеди, ученически бележници и какво ли не още може да се види на тази изложба. Някои от експонатите са на повече от 100 години. По-старите поколения от посетителите могат да видят отново книгите /учебниците/, на които са учили някога.
Най-старият учебник е издаден през 1835 година. През 1849 година е издадено завещанието на Васил Априлов, надписано през 1871 година с посвещение /подарък/ на Тодор Пеев от Етрополе.
Тук е и част от архива на Александър Тацов от Етрополе, един от основателите на Етрополската дружба през 1904 година, основател и председател на Ловното дружество.Бил е учител и директор в родния си град. Той и Пейо Канинчев са създали на 15 декември 1913 година Съюза на учителите в Етрополе. Бил е 15 години секретар на Столичната община. Написал е три тома история на Етрополе. Има данни, че е бил учител в първо отделение на поета Христо Ясенов.
Всичкото това разказа пред наш репортер Тодор Стоянов, който събира станалите днес реликва, ученически книги и пособия, училищен архив, лични вещи на учители и директори от преди повече от 100 години. Първите учебници е започнал да колекционира през 1967 година и то не само от Етрополе, а от селища дори извън общината. Разполага със 700-800 учебника по различни предмети и класове от години наред.
В него са дневниците и документацията на училището в с.Равнище за периода от 1903 до 1907 година.
Разполага и с пълната годишнина на вестник „Етрополски преглед” от 1960 година до 1980 година – за двадесет години, което едвам ли да го има и в самата редакция.
От историята на пощата в Етрополе има 1200 документа за последните 100 години от основаването й до 1982 година.
Непоправим филателист, и най-вече пристрастен към миналото, той продължава и днес своята събирателна дейност.
За неимоверното си колекциониране е награждаван с 40 медала за участие в международни филателни и други изложби, от Индия, Канада, Люксембург и др. градове.
В рамките на ХV национален зетьовски събор е предоставил част от събраното, най-вече в образователното дело, за да се види от хората. Това го удовлетворява не по-малко от самото колекциониране.
На откриването присъстваха кметът на общината инж.Богомил Георгиев, заместник-кметът Росица Христова, началникът на РИО на МОН в Софийски окръг Пламен Иванов. Въпреки дъжда, присъстваха и не малко граждани.
Лентата прерязаха инж.Богомил Георгиев и Пламен Иванов.