Продуцент в една от най-бързо развиващите се компании в сърцето на Манхатън. Снимане на реклами и клипове с едни от най-известните лица в киното и шоубизнеса. Две университетски дипломи, 4 езика. Звучи като холивудски сценарий. За 30-годишната пловдивчанка Мариета Блъскова е реализирана мечта, за която се е преборила сама. Момичето от Френската гимназия не крие, че е получило много ценни съвети и кураж и по време на летния стаж във вестник "Марица".


Мариета е от хората, които ценят всеки жест и неуморно трупат опит и знания в името на голямата цел - пробив в Холивуд. Ако талантът и борбеността се възнаграждават, този успех е въпрос на време.


От 12 години амбициозната пловдивчанка живее в чужбина. Завършила е специалност информация и комуникации в университета в Лион. Стажува година в местната телевизия, записва магистратура телевизионна журналистика. Голямата є детска мечта се осъществява, когато по университетска програма заминава да довърши образованието си в престижния университет на Остин в Тексас. Там българката се включва в Програма за развитие на млади жени, създадена от дами от висшето общество в Ню Йорк.


Така прави следващата стъпка и от консервативния Тексас се установява в космополитния мегаполис. Стажува в американска продуцентска компания, управлявана от французин. Отначало работата на продуцент не є харесва, не е лека и адаптацията в един от най-големите градове на света. Нещата потръгват и компания Paradoxal Inc. се оказва точното място за Мариета, която вече е дясната ръка на шефа и не може да си представи живота без въртележката на продуцирането.


А работата є става все по-отговорна и напрегната - клипове, реклами, документални филми, откъси от игрални филми за европейски продукции. Правят реклами от висок клас за световни марки като Адидас, Пума, Ланком, Ив Сен Лоран и музикални клипове, което дава възможност на Мариета да работи с нашумели имена като Фарел Уилямс и Кание Уест.


Рекламите са голяма предизвикателство - там бюджетите са големи и правилата много, което прави продуцирането битка и тръпка.


Това лято компанията е снимала първия игрален филм - с участието на известните актьори Доун Оливиери и Уилмър Валдерама. В момента Мариета помага на шефа си в продуцирането на 90-минутно френско телевизионно шоу, което вече е закупено е от TF1, канал 1 във Франция, както и в Япония, Италия и Испания.


В продукцията участват световноизвестни режисьори, всеки от които прави по два епизода - такива са правилата при сериалите в САЩ. Глвната женска роля в шоуто изпълнява Кайла Лий, известна и у нас от сериала "Анатомията на Грей". Главната мъжка роля изпълнява френският актьор Джаки Кул, играл във филма на Куентин Тарантино "Гадни копелета".


Мариета харесва артистизма на Ню Йорк, смятан за град на художниците. Привлекателни са дори екстравагантните лица на града като голия каубой, който свири на китара при минус 9 на Тайм скуеър.


Като гъби в мегаполиса никнат малки галерии, постоянно има партита, ако искаш да си социална пеперуда, винаги има къде да отидеш. Напоследък е модерно да се правят изложби на снимки или картини в магазини за дрехи - това е Ню Йорк - иновативен, дързък, изненадващ, признава пловдивчанката.


По заведенията в Ню Йорк е нормално да срещнеш световноизвестни звезди като Робърт де Ниро, Джей Зи и Бионсе, ангелите на Виктория сикрет, Пинк и съпруга є Кари Харт, рапъра Бъста Раймс. Офисът на продуцентската къща, в която работи Мариета, е точно срещу хотел, където редовно отсядат звезди.


Впрочем списъкът от известни личности, с които пловдивчанката е работила, е доста дълъг. Още при пристигането си в Ню Йорк е снимала реклама с рапъра Кание Уест и участието на световноизвестния фотограф Патрик Демаршелие. Кание е много скромен, тих, любезен, страшно срамежлив, няма нищо общо с човека, който представят медиите, удивлява се Мариета. Работила е по проект със световноизвестния музикален продуцент Фърел Уилямс, който омагьосал екипа с хумора и остроумните си шеги. Много естествени, без надувки били носителката на Грамита Мелани Фиона и певицата Шантал, с които Мариета е снимала клипове.


Изключително мила и естествена на снимачната площадка била световноизвестната манекенка и актриса Амбър Валета, с която са снимали рекламен клип. Мариета е работила по реклама за парфюма Трезор на Ланком с бременната Пенелопе Крус. Беше с огромен корем, но излъчваше чар, снимахме я само от кръста нагоре. Изключително мил, позитивен човек, усмихната, любезна с всички в екипа, споделя Мариета. Снимали са реклама за световната кампания на Адидас в три града - Чикаго, Сан Франциско и в Санта Барбара, Лос Анджелис. В Чикаго участва Тери Роуз, един от най-добрите баскетболисти. В Сан Франциско със 150 статисти, възпроизвеждат прочутия традиционен маратон в откачени костюми.


В Санта Барбара снимат с известната певица Кейти Пери, която е родена там. С легендите на тениса Андре Агаси и Щефи Граф и тяхната фондация за подпомагане на бедни деца екипът на Мариета снима реклама на часовниците Лонжин в Лас Вегас.


Така, стъпка по стъпка, дано стигнем до Холивуд, казва Мариета. Поверяват є все по-сериозни проекти. Надява се някой ден филм, продуциран от нея, да бъде показан в България. "Това ще е истинско щастие", признава пловдивчанката.