Във връзка с предстоящите абитуриентски балове през м. май полицията ще извършва засилен контрол, регулиране  и въвеждане на временна организация на движението в районите на училищата, заведенията, в които ще се провеждат абитуриентските тържества, и по маршрутите до тях. Ще се извършат проверки на питейни и увеселителни заведения, където ще се провеждат празненствата, както и проверка на въведения ред за охраната им. При необходимост служители на  “Пътна полиция” ще съпровождат колони от автомобили, с които се придвижват абитуриентите и придружителите до местата на тържествата и баловете. Ще се извършва видеоконтрол – документиране на  извършваните нарушения -  неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от прозорците и шибидаци на автомобилите, преминаване при червен сигнал на светофара, отнемане на предимство на превозни средства и пешеходци,  неправилни  рискови маневри и други, създаващи предпоставки за пътни злополуки. На водачите, извършили нарушения, ще бъдат наложени санкции по Закона за движението по пътищата.  Ще се предприемат мерки за осигуряване на безопасността при провеждане на екскурзии на абитуриенти – проверки на техническата изправност на автобусите и инструктиране на водачите, както и  за предотвратяване на нарушения на обществения ред  на местата на пребиваване на абитуриентите и придружаващите ги. Ще има засилен контрол за използването на общоопасни средства с ефектна и увеселителна цел – съобщиха от МВР

През изминалите години най-често пътни злополуки с абитуриенти  и техни приятели са ставали по време на пътувания, предприети спонтанно непосредствено след абитуриентските балове, както и във вечерните и нощните часове през следващите дни.
Отговорността, освен на водача, е и на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в празничните прояви – се казва в прессъобщението.