Съдебният спор между общинския съветник Христо Якимов и общината продължи близо пет години. През януари 2009 год. Якимов участва в търг за учредено право на строеж върху общински имот, който се намира срещу новата съдебна палата. Офертата му с цената обаче не бе отворена. Тръжната комисия се мотивира, че в конкретния случай има конфликт на интереси, тъй като Якимов е общински съветник и няма право на участие. Търгът е спечелен от другия участник в него – Милен Марков - бизнесмен от Ботевград. Якимов обжалва пред Административния съд заповедта на кмета, с която се определя класирания на първо място, и печели делото. Комисията по предотвратяване и разкриване конфликт на интереси към ОбС отвръща на удара, като завежда дело срещу Христо Якимов. Правораздавателният орган се произнася в полза на общинския съветник. Ответната страна обаче обжалва решението пред Върховния административен съд, но отново губи делото.
Междувременно на заседанието на ОбС на 29 октомври 2009 год. кметът Георги Георгиев внеся предложение за отмяна на процедурата за изграждане и учредяване право на строеж върху общинския терен с площ 20 кв.м., находящ на ъгъла на улица “Свобода”, приета с Решение №430 от 18.12.2008 год. "Отмяната се налага поради настъпили промени в инвестиционните намерения на общината", обясни тогава градоначалникът.
Кметът бяга пред вятъра, защото знае какъв ще бъде изходът от делото. Съдът се произнесе, че няма конфликт на интереси, защото аз не съм участвал в гласуването на предложението за учредяване право на строеж, не участвам и в постоянните комисии към общинския съвет. С предложението си за отмяна на процедурата кметът иска да ми попречи да спечеля търга. Редно е обаче да се изчака решението на ВАС”, заяви Христо Якимов пред колегите си от ОбС.
Интересно ми е как общината си промени изведнъж инвестиционните намерения?! Според мен истинската цел е друга -  да се покаже на Якимов, че с рогата напред не може. Така коментира ситуацията Цветан Коцев, който по това време също бе общински съветник от групата на БСП.
“Аз съм написал в докладната защо се налага отмяната. Няма повече какво да коментирам", отговори Георги Георгиев, след което предложението му бе подложено на гласуване и подкрепено от 15 съветници. И този път Христо Якимов не участва в гласуването. Той обжалва и това решение на местния парламент в съда, и спечели делото на последна инстанция.


Със Заявление вх.№9М00-380/14.07.2011 год. Христо Якимов се обръща към кмета на община Ботевград да приключи процедурата по търга, като обяви името на спечелилия. След като не получава отговор, общинският съветник се обръща към председателя на АССО с молба да бъде наложено предвиденото в закона наказание за неизпълнение на влязло в сила съдебно решение. Това действие от страна на ищеца предизвиква раздвижване на общинската комисия по провеждане на търга. Тя отваря офертата на Якимов. С оглед на това, че предложената от него цена - 6543.21 лв. е два пъти по-висока от определената първоначална тръжна цена, комисията го класира на първо място в търга и предлага на кмета на община Ботевград при извършване на разпоредителната сделка да се съобрази с класирането. Въз основа на резултата от търга, кметът на общината трябва да издаде заповед, с която обявява купувача, цената и условията на плащането. Тази заповед се издава в 7-дневен срок от датата на провеждане на търга и се обявява в сградата на общинската администрация на място, достъпно за всички заинтересовани лица. Това обаче не се случва. Адв. Якимов сезира Административен съд – София област за мълчаливия отказ. Делото приключва в полза на жалбоподателя. Съдът отменя мълчаливия отказ. В изпълнение на решението на правораздавателния орган кметът издава Заповед №ОА-19/04.01.2013 год., в която изрично отказва да обяви купувача, цената и условията на плащането. Христо Якимов обжалва и този отказ на градоначалника. С Решение № 301/20.03.2013 на Административен съд – София област заповедта на кмета е отменена. Общината обжалва решението пред Висшия административен съд. Оказва се, че подадената жалба е просрочена, поради което делото на ВАС е прекратено. Решението на АССО влиза в сила.


В понеделник – 27 януари 2014 год., кметът Георги Георгиев издава заповед, въз основа на влезли в сила две съдебни решения - №117 от 10.02.2012 и № 301 от 20.03.2013 год. на Административен съд – София област, с която обявява Христо Якимов за „спечелил търг с тайно наддаване за учредяване право на строеж върху терен №1 с площ от 20 кв.м., находящ се в УПИ I – за жилищен комплекс и магазин в кв.43 по плана на Ботевград, представляващ частна общинска собственост съгласно акт за частна общинска собственост № 1124/14.11.2008 год. за изграждане на нискоетажна сграда със застроена площ от 20 кв.м.”.
Намерението на адв. Якимов е да закупи общинския терен и да си построи кантора върху него.