В отделните учебния заведения размерът на месечните стипендиите за отличници и ученици от социално слаби семейства е различен, което поражда въпроси и от страна на родители, и от страна на ученици. Важно е да се знае, че средствата за стипендии са целеви и се отпускат от държавния бюджет. Те се разпределят между първостепенните разпоредители с бюджет, финансиращи училища, пропорционално на броя на учениците. За държавните училища първостепенен разпоредител с бюджетни средства е образователното министерство, а за общинските – общината. Първостепенният разпоредител може да разпредели не по-малко от 95 на сто от получените средства. Оставащите до 5 на сто от средствата за стипендии за ученици в държавни и общински училища могат да бъдат разпределени между училищата на базата на постигнатите образователни резултати. Това се посочва в Постановление №33 на Министерски съвет от 15 февруари 2013 год. Според него училището предоставя получените средства за месечни и еднократни стипендии. От своя страна месечният финансов стимул се дава за: постигнати образователните резултати; подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането; подпомагане на ученици с трайни увреждания; подпомагане на  ученици без родители. Еднократните стипендии се предоставят за: преодоляване от ученика на еднократни социални обстоятелства, свързани с достъпа му до образование; постигнати високи резултати в учебната, извънкласната или извънучилищната дейност.


Средствата за еднократни стипендии не могат да надвишават 10 на сто от средствата, определени за стипендии по бюджета на училището. Еднократна стипендия може да се отпусне и на ученик, който получава месечна стипендия.
Размерът на месечните стипендии се определя в границите от 21 до 50 лева. Максималният размер на месечните целеви стипендии може да бъде определен в размер до 100 лева, но не повече от разходите, за чието обезпечаване се отпуска.
С влизане в сила на Постановлението се дава по-голяма свобода на директорите при разпределение на бюджета си за поощряване на учениците.


Директорът на учебното заведение определя комисия за стипендиите, в чийто състав задължително се включват и членове на педагогическия персонал, предложени от Педагогическия съвет. Задачите на комисията са да: разпредели средствата по видове стипендии; да изготви критериите за допускане до класиране и критериите и показателите за класиране на учениците за различните видове стипендии; да определи размера на всеки вид стипендия и периода, за който се отпуска - за учебен срок или за учебна година; да изготви конкретни условия и реда за предоставяне на всеки вид стипендия в училището; да предложи документите за кандидатстване. Освен това комисията извършва класирането и предлага на директора учениците, на които да бъде отпусната месечна стипендия, разглежда и документите за предоставяне на еднократни стипендии.


Ръководството на всяко училище решава дали да увеличи сумата на стипендиите на отличниците, или пък да повиши броя на наградите за успех, така че повече деца да бъдат стимулирани да учат. Поради това стипендиите в отделните училища се различават по размер. Има и други фактори, които влияят върху размера на стипендиите, като например допълнителното финансиране на съответното училище за постигнати високи резултати на държавните зрелостни изпити. Тези средства също могат да бъдат раздадени като стипендии на учениците.


Всяка информация, свързана със стипендиите, би трябвало да се обявява на видно място в училището или на неговия сайт с цел информираност на учениците и техните родители.


При определяне на критериите за отпускане на стипендии и техния размер директорите на местните училища се съобразяват с официалното разпореждане на Министерски съвет, но се възползват и от правото си да въвеждат допълнителни правила, показа наша проверка.


Пълна яснота относно размера на стипендиите и критериите за класиране на учениците в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” дава сайтът на училището. Право на месечна стипендия в размер от 21 до 28 лева, в зависимост от класирането, имат ученици с успех не по-нисък от отличен 5.50. За така наречените социални стипендии, които също се изплащат ежемесечно, могат да кандидатстват ученици с месечен доход на член от семейството под 315 лева, но ако имат и успех не по-нисък от много добър 4.50. В зависимост от класирането размерът на тази стипендия е от 18 до 25 лева. Право на месечна стипендия в размер на 25 лева имат учениците със степен на трайни увреждания 50 и над 50 на сто., както и ученици без един или двама родители.
Еднократна стипендия до 100 лева се присъжда на ученици, които са станали лауреати на национални и международни кръгове на олимпиади, конкурси и състезания от календара на Министерството на образованието и науката. Със сума до 50 лева се поощряват ученици, участвали в надпревари на национално и международно ниво.


В ТПГ „Стамен Панчев” стипендията за ученици с успех над 5.50 е 35 лева. По 30 лева месечно получават ученици, чиито родители са с доход под минималния за страната. Най-много средства от бюджета за стипендии се заделят за осигуряване на равен достъп до образование. С парите се закупуват карти за пътуване на ученици, които не живеят в Ботевград.
На еднократна стипендия до 100 лева имат право ученици, постигнали високи резултати на вътрешно-училищни прояви, олимпиади, състезания и конкурси.


Месечната стипендия за отличен успех /над 5.50/  в ПГТМ „Христо Ботев”, където броят на учениците е най-голям в сравнение с другите две средни училища на територията на Ботевград, е в размер на 25 лева. Месечно финансово подпомагане в същия размер се осигурява за ученици с трайни увреждания и за ученици без родители. 21 лева е размерът на стипендията за подпомагане на достъпа до образование на ученици. Тя също се отпуска ежемесечно.
Учебното заведение също присъжда еднократни стипендии до 100 лева за стимулиране на ученици, завоювали призови места в различни престижни надпревари.


Какъв е размерът на стипендиите и по какви критерии се извършва подбор на учениците, които ще получават средства  - на тези въпроси отговориха и от ръководството на ГПЧЕ „Алеко Константинов” в Правец, където учат не малко ученици от Ботевградска община. Както и в другите учебни заведения, така и в езиковата гимназия, за месечен финансов стимул могат да кандидатстват ученици с успех не по-нисък от отличен 5.50. През първия срок на настоящата учебна година пълните отличници са получили по 50 лева, а учениците с успех от 5.50 до 5.99 – по 40 лева.
На месечни социални стипендии имат право ученици с месечен доход на член от семейството под минималния, установен за страната, както и ученици без един или двама родители. През първия срок определеният размер на тези стипендии е бил 45 лева.
Училището остава резерв - 10% от целевата субсидия за стипендии, който се използва за еднократни стипендии на изявени ученици, както и за еднократна финансова подкрепа на ученици с инцидентно възникнали нужди, свързани с достъпа до образование.
Две са предпоставките, които обосновават по-високия размер на стипендиите през първия учебен срок в ГПЧЕ – получените допълнителни средства в размер на 5000 лева за постигнати високи резултати на матурите и остатъкът от целевата субсидия за стипендии от миналата година.
„Размерът на стипендиите зависи от финансовия ресурс, с който разполагаме, и от броя на учениците, между които той трябва да се разпредели. Поради големия брой на отличниците може да се случи така, че да има ощетени, т.е. не всички да получат стипендии. Миналата година финансов стимул за отличен успех получиха ученици с резултат от 5.73 нагоре. През първия срок на тази учебна година стипендии имаше за всички отличници, защото разполагахме с повече средства През втория срок обаче не е така, парите са по-малко, което неизбежно ще се отрази върху размера на стипендиите”, сподели Донка Йотова – помощник директор в ГПЧЕ „Алеко Константинов”.
Ръководството на Правешката гимназия е въвело допълнително условие, което касае прекратяване на стипендията. Това се случва, когато ученикът е допуснал пет неизвинени отсъствия. Стипендията се спира и при 100 извинени отсъствия, стига да няма сериозна причина за тях, като например болнично лечение на ученика.


И занапред за отпускане на стипендия в първия срок ще се взима предвид успехът от предходната учебна година. При отпускане за втория срок – балът от първия учебен срок, поясниха директорите на учебните заведения.