На 15 април Ботевградският районен съд отмени като незаконна заповедта на кмета на Ботевград за дисциплинарното уволнение на служителката Мариана Димова. Тя заемаше длъжността Главен специалист ТСУ и техническо обслужване” в общинската администрация. Парадоксалното е, че  през последните няколко години трудовото й правоотношение е прекратявано четири пъти от общината, като четири пъти уволнението й е признавано за незаконно от съда и е възстановявана на заеманата длъжност.
Последното й уволнение - пето по ред, е от 20 септември 2013 година. Мотивът е закъснение за работа. На 10 септември Мариана Димова  не е спазила работното си време и вместо в 8.30 часа се е явила на работа в 10.30 часа.
Пред съда служителката е изтъкнала, че същия ден е имала час за медицински преглед - освидетелстване пред ТЕЛК. Преди това тя е поискала с молба до кмета един ден отпуск  на 10 септември, но не е получила разрешение.
От документите, представени пред съда, става ясно, че Мариана Димова наистина е имала час пред ТЕЛК, била е освидетелствана и е получила 71% нетрудоспособност заради онкологично заболяване. ”Поради това работодателят е трябвало преди уволнението да изиска мнението на ТЕЛК и предварително разрешение от инспекцията по труда.” – смята съдът.


Ботевградският районен съд осъжда община Ботевград да изплати на Мариана Димова сумата от 3 831.30 лв. /три хиляди осемстотин тридесет и един лева и тридесет стотинки/, представляваща обезщетение за оставането й без работа поради незаконното уволнение за периода от 20.09.20013 г. до 20.03.2004 г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 11.11.2013 г. . Общината е осъдена също да изплати и 500 лева за направени разноски по делото.


Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския окръжен съд.