Министърът на колната среда и водите Джевдет Чакъров подкрепи предложението на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ да се създаде публичен регистър на проектите, с които общините кандидатстват по всички оперативни програми.
Министърът участва днес в организираната от НСОРБ среща на Управителния съвет с вицепремиера Меглена Плугчиева и с представители на всички министерства, които управляват оперативни програми.

Джевдет Чакъров изрази съгласие от необходимостта да има публична информация за проектите и в регистъра да се вписват всички данни – кога е постъпил проектът, кога и как е бил оценен, евентуални забележки по него.

Министърът подчерта, че задачата, която си е поставило МОСВ, е през септември и октомври да стартира реално строителство по проекти по ОП „Околна среда”. На 8 май приключи процедура за набиране на проекти за техническа помощ за изработване на инвестиционни проекти за строителство във водния сектор, в момента се набират проекти по две други процедури – за строителство във водния сектор и за техническа помощ в областта на отпадъците, скоро ще се обяви и процедура за проекти за строителство в областта на отпадъците, припомни министърът.
Той отново информира, че сроковете на процедурите са кратки, за да могат бързо да се набират проекти и на готовите да се дава ход, а след това веднага ще се обявява нова процедура. Вече сме във втората година на програмния период на оперативните програми, нямаме оправдание да не стартираме реалното изпълнение на проекти, защото всички ние чакаме тяхната реализация, която ще доведе до повишаване на стандарта и качеството на живот, каза Джевдет Чакъров.
Министърът призова общините да са по-активни и да работят за изпълнение на проектите, за не бъдат загубени средства.