Решението предстои да бъде взето на следващото заседание на общинския съвет. Причините да бъде поискана промяна в собствеността е заради ограничението при ползването на имота,  когато той е публична общинска собственост. Съгласно Закона за общинска собственост и Закона за физическото възпитание и спорта сградата може да се използва само за провеждане на спортни състезания. „Използвайки сградата като имот публична общинска собственост предполага ниски приходи от имота, недостатъчни за неговата финансова обезпеченост. Анализирайки възможните приходи и действителните разходи по стопанисване на сградата, считам, че този начин на управление на имота е неудачен и нерентабилен” – се казва в докладната на кмета на общината. Самата докладна е подписана от зам.кмета Красимир Андреев.
Ако сградата е със статут на частна общинска собственост може да се използват възможностите й освен за спортни и общестени прояви, но така също и за провеждане на концерти и други събития, генериращи повече приходи.
Кметът предлага общинският съвет да вземе решение, с което Многофункицоналната спортна зала „Арена Бтевград” да бъде обявена за частна общинска собственост. Мотивите в проекта за решение са: Първо - отпаднало предназначение за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение; Второ - оптимално стопанисване, гарантиращо нейната финансова обезпеченост;   Трето - включване на недвижимия имот в Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2014г. в раздела:” Описание на имотите, които общината има намерение да предостави за публично-частно партньорство, концесия или внасяне на непарична вноска в капитала на търговски дружества”.