И да не е за вярване,но ги има още в милата ни Родина хората с възрожденски дух, дето искат да съграждат. Да направят нещо, което да остане и за тия след тях. И то с пожертване на лични средства и много личен труд, без проекти по европейски програми и без пари от европейски фондове.
Няколко души от село Брусен – обикновени трудови хора  решили да построят един заслон до историческата местност „Черти град”. Дали пет души по 500 лева и веднага запретнали ръкави, защото тая работа иска много работа...
Миналата неделя се качили горе, постлали голям найлон да събира дъждовната вода и за една седмица се събрала в ръкава близо кубик вода.
Вчера двама от тях, Иван и Цветан си направиха временен заслон. И започнаха нещо, което много малко хора са склонни да направят в последно време - да работят, без да им се плаща !
Заслона ще се иззида с камъни.  Пясък, цимент, греди и дъски  ще се докарат с коне. Ако парите не стигнат, пак ще се появя в интернет и ще попитам има ли хора, които могат да помогнат с колкото могат.
А когато материалите се доставят на мястото ще призова туристи, пещерняци и други любители на природата да се качим горе, за да помогнем на хората от Брусен и за два – три дни да се иззидат каменните стени. После и с по-малко хора ще може да се довърши започнатото.
Заинтересуван от идеята, на обекта се яви Тихомир – собственик на  хотел-ресторанта „Перфект” в с. Ямна, който изяви желание да съдейства за построяването на заслона.
И накрая, те ме и мене от хвърковатата чета на етрополските моторджии.
Да помогнем за изграждането на заслона на Черти град, не за пари и облаги, а за да се знай че „и ний сме дали нещо на света” от себе си, ей тъй, на добра воля...
Текст и снимки: Тодор Тодоров