от Групата общински съветници на политическа партия ГЕРБ


На 20 август 2014 година се проведе извънредна сесия на Общински съвет-гр. Етрополе. На заседанието присъстваха 11 общински съветници, отсъстваха – Валентина Николова, Мирослав Василев, Мила Манчева, Владимир Александров, Милчо Цацов и Володя Вълов.
Продължителни дискусии и спорове предизвика т.2 от дневния ред, относно издаване на Запис на заповед от община Етрополе в полза на Държавен фонд ,,Земеделие‘‘ – разплащателна агенция, обезпечаваща финансово плащане по проект ,,Реконструкция и модернизация на Централен площад в гр. Етрополе. Изпълнението на I-ви етап проекта включва - реконструкция и рехабилитация на Централен градски площад „Девети септември“ , в това число:
- подмяна на съществуващата настилка;
- реконструкция и поставяне на нова облицовка от стъклокерамика на съществуващия фонтан и чешма;
- изграждане на парково осветление;
- изграждане на система за видеонаблюдение;
- реконструкция на съществуващите тревни площи;
- засаждане на иглолистни и широколистни дървета и храсти.


Проектът е одобрен за финансиране по Програма за развитие на селските райони и за финансирането му е сключен договор с Държавен фонд „Земеделие”. Кандидатстването с проекта е реализирано след като Общински съвет-Етрополе е дал своето съгласие с Решение № 148/07.011.2013г. Общата стойност на проекта е 355 078,37 лв., като финансирането се осигурява на 100% от ДФЗ след приключване на проекта и доказване на направената инвестиция и разходи. За да бъде реализиран проекта е необходим финансов ресурс, който да служи за оборотни средства за разплащане с бъдещи изпълнители. Община Етрополе има възможност да получи този ресурс, като авансово плащане по проекта, за което е необходимо издаването на Запис на заповед с решение на ОбС или да осигури този ресурс от бюджета на общината до приключване на проекта и възстановяването му от Държавен фонд „Земеделие”. Кметът на община Етрополе е счел за икономически по-изгоден първия вариант за ползване на оборотни средства, получени като авансово плащане от ДФЗ, поради което предлага Общинският съвет да му даде правото да издаде Запис на заповед със срок на предявяване 6 месеца след приключване на проекта.


Предложението не беше прието, като общинските съветници от групата на Коалиция за България гласуваха ,,въздържал се”. По искане на общинския съветник Николай Николов точката бе прегласувана, като този път господин Пенко Нинов гласува ,,за‘‘, но предложението отново не бе прието.
Ние, Групата общински съветници от ПП ГЕРБ декларираме, че остро осъждаме действията на съветници от групата на „Коалиция за България”, с които:
- на първо място застрашават изпълнението на проекта и усилията на Кмета да превърне града ни в едно по-добро място за живеене и
-  на второ място изпълнението на бюджета на Oбщината за 2015г., поемайки разхода, необходим за оборотни средства по проекта в размер на 177 540 лв. за сметка на бюджета до възстановяване на разхода от Държавен фонд  „Земеделие” в края на 2015 г.
С това свое действие сме твърдо убедени, че общинските съветници от групата на „Коалиция за България” за пореден път доказват, че работят срещу собствените си гласоподаватели, срещу всички жители на община Етрополе, напредъка и развитието на Oбщината и в противоречие с взетите от ОбС Етрополе решения.


Декларатори:
1. Христо Андреев
2. Линко Лилов
3. Иван Герчев
4. Валентина Николова
5. Николай Николов
6. Георги Николов
7. Младен Недков
8. Марин Димитров


Независимият съветник Володя Вълов заяви тази сутрин , 24 август, по телефона, че с подписа си се присъединява към протестната декларация.