Над 20 проби от болни животни са изпратени за изследване в лаборатория в София. Засега диагнозата не е потвърдена, но съмненията са, че животните са болни от „син език” – заяви държавният ветеринарен лекар д-р Красимир Стаменов. Болни животни има в стада в Трудовец, Новачене, Скравена, Литаково, Врачеш, Боженица и Липница – съобщи той.
Стопаните са изолирали болните си животни и ги лекуват  с препарати по своя преценка. Според тях лечението на една овца излиза около сто лева на месец, което е непосилно за повечето стопани.
„От 30 години се занимавам с отглеждане на овце и такава епидемия от „син език” не е имало в България. Затова си мисля, че заразата е вкарана умишлено у нас” – казва Павел Петков от Литаково. В стадото, където се отглеждат неговите овце, вече има седем болни животни. Стопанинът твърди, че държавата е абдикирала от проблемите в животновъдството. Според него е недопустимо да се бави толкова дълго време анализа на кръвта на болните животни. Пробите са изпратени преди повече от две седмици. Стопаните все още не са сигурни дали става дума за „син език” или друга зараза.
От ветеринаната лечебница са извършили пръскане на кошарите с овце в общината. Осве това са разпоредли на стопаните да извеждат животните на паша във времето между 8 и 18 часа. Предвиждването на животни от населено място в друго е строго забранено.