Нов 71-етажен небостъргач ще бъде построен в покрайнините на Париж, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. По височина новата сграда в бизнес квартала "Дефанс" ще отстъпва само на Айфеловата кула.

Неин автор е френският архитект Жан Нувел. Тя ще се нарича "Сигнална кула". Очаква се да бъде завършена през 2015 г. Небостъргачът от неръждаема стомана ще бъде разделен на четири нива, в които ще има магазини, луксозен хотел, офиси и апартаменти.

Всеки от четирите сегмента ще има голям тематичен цветен атриум, който ще осигурява вентилацията. За генериране на електроенергия за сградата ще допринасят слънчеви панели и вятърни турбини.

"Това всъщност са няколко сгради, поставени една върху друга, като всяка ще е със собствен свят", обясни идеята си Жан Нувел. В конкурса са участвали също Даниел Либескинд, Жак Ферие и Норман Фостър. Новият небостъргач е част от по-голям проект за обновяване на квартала "Дефанс".

Той ще бъде построен до неговата главна забележителност - Голямата арка, която е на една линия с Триумфалната арка и обелиска на площад "Конкорд". Проектът за обновяване на квартала "Дефанс" съответства на идеите на президента Никола Саркози да бъдат привлечени именити архитекти, за да дадат нов облик на периферните части на френската столица.

Жан Нувел е лауреат на най-престижната архитектурна награда "Прицкър". Той е автор на Института на арабския свят и на Музея за примитивно изкуство на кея Бранли в Париж, на музея "Кралица София" в Мадрид, на кулата "Агбар" в Барселона.