Четири сигнала срещу община Ботевград са подадени до управляващия орган на ОП „Регионално развитие 2007-2013 год.” Те са за допуснати нарушения по проект „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен, културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм.”. По два от сигналите са извършени проверки и са наложени санкции. Предстоият проверки и по другите два сигнала. Това се посочва в официална информация, предоставена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Първият сигнал е за нарушения при провеждане на малка обществена поръчка с предмет „Преустройство на бивша съдебна палата в информационен център” и при възлагане на обществена поръчка с предмет “Изработка, доставка и монтаж на елементи за художествено-пространствено оформление и оборудване на постоянна музейна експозиция и музейно осветление – приземен етаж”. При проверката


Управляващият орган на програмата е регистрирал две нередности и е наложил две санкции на Община Ботевград, първата от които е 5% върху разходите за строително-монтажни работи по сключен договор за изпълнение през 2010 год., а втората  - 25% върху разходите за закупуване на съоръжения, оборудване и обзавеждане по три договоря, сключени през същата година.


Следващият сигнал е за нарушение на открита процедура, възложена по реда на Закона за обществените поръчки, с предмет „Извършване на консервационно-реставрационни и строително-ремонтни работи по проекта, в 3 обособени позиции”.  За допусната нередност общината е санкционирана с 5% върху разходите за строително-монтажни работи по три договора, подписани през 2012 и 2013 година.


В поредния подаден сигнал се посочват нарушения при провеждане на процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на костюми и декори за публична атракция „Последните дни на Иван Шишман”. Проверката по него все още не е приключила. Към момента не е завършила проверката и по четвъртия сигнал, който е  за неизпълнение на договор за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на костюми и декори за публичност на атракция „Последните дни на Иван Шишман”.
От своя страна Община Ботевград е обжалвала наложените финансови корекции по установените нередности. Към настоящия момент съдебните производства са висящи, се казва в официалната информация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Във връзка със сигнала за нарушения по договора за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на костюми и декори , Управляващият орган на програмата е предоставил информация на две институции – Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейската комисия” и Дирекция „Програмиране на средствата на Европейската комисия” към Министерски съвет. Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика” към Европейската комисия също е поискала да се запознае със случая.


Сигналът е подаден от Владимир Танев – управител на фирма „Травъл Медия Груп”, с която общината е сключила договор за изработка и доставка на костюмите и декорите за възстановката „Последните дни на Иван Шишман”, която бе реализирана през миналата година – в подножието на средновековната крепост Боженишки Урвич и на площад „Саранск” в Ботевград. Общината обаче не се е издължила на фирмата-изпълнител. Финансовата директорка на общината Ненка Йорданова по поръчение на кмета е поискала фирмата изпълнител да издаде фактура за доплащане с по-ниска стойност от договореното.В последствие фирмата изпълнител неколкократко е била призовавана да се съгласи доброволно да получи по-малка сума от заложеното в договора си. Така Община Ботевград си е позволила да наруши грубо правилата за работа с еврофондовете. Заради тези нарушения на общината в момента тече проверка от Европейската комисия и  ОЛАФ. В момента случаят се разследва и от Софийска окръжна прокуратура.


На среща с изпълнителите по проекта за туризма, проведена през миналата година, кметът Георги Георгиев заявява намаляване на договора на фирмата на Танев с 60 000 лева. Аргументите – трябва отнякъде да бъдат избити онези глоби заради музея.
Освен че е уведомил съответните институции за нарушенията на общината, Владимир Танев търси правата си по съдебен ред за неизплатената средства. От своя страна общината също е предявила съдебен иск срещу фирмата-изпълнител. За целта, на заседанието, което се проведе на 18 декември 2014 год., мнозинството в ОбС гласува да бъдат отпуснати 2 074 лева за адвокатско възнаграждение за „предоставяне на правна помощ и съдействие за изготвяне и завеждане на искова молба и процесуално представителство и защита на Община Ботевград”. Въпреки многобройните въпроси от страна на опозицията тогава, кметът не можа да представи основателни доводи защо ще дава „Травъл Медия Груп” на съд. Управителят на фирмата Владимир Танев също присъства за заседанието. Той поиска да представи фактите пред съветниците, но мнозинството гласува „против” да му бъде дадена думата за изказване.