След като допреди десетина  години Литаково и Врачеш бяха с най-много  заболели от туберкулоза, сега вече първенството е на Скравена. За послединте два месеца са регистрирани три нови случая на заболели, съобщи  д-р Мирослав Стаменов, специалист по белодробни болести от Ботевградската болница. На второ място са Литокво, Врачеш, най-малко заболели има в Новачене.
В община Правец също има огнища – в Видраре и Джрово, особено мехала Беляновец, където върлува т.н. бангладешка туберкулоза. Миналата година е имало и два смъртни случая на бебета, покосени от тубиркулозен менингит, съобщи д-р Стаменов.

Софийска област е сред регионите, където заболеваемостта е по-висока от нормалното за страната. В групата са още областите  Враца, Видин, Монтана, Габрово и Перник. Данните бяха оповестени  по повод днешния Световен ден на борба с тубелкулозата.
Заразяването с туберкулоза става по въздушно-капков път от болен човек, но и при консумация на месо и мляко от болно животно. Най-често боледуват деца и младежи от семейства с нисък социален статус или хора със срив в имунната система заради диабет, прекарани тежки операции и т.н.  Доктор Стаменов обаче има и няколко случая на заболели бизнес-дами, които преди това са се подложили на строги диети, вследствие на което организмът им е отслабнал  и те са станали податливи на заразата.


Към момента по данни на Световната здравна организация няма страна в света, която да не е поразена от туберкулозата. По статистиката за 2012 г. за европейския регион 360 хиляди са били заболелите, а 35 хиляди - починалите. Болните са били 40 на 100 хиляди души. Най-много са били  засегнатите в Прибалтийските републики, Румъния, Русия и Украйна.