ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ
ПО ПРОЕКТ „ИНТЕГРИРАН ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ ВЪВ ВОДНИЯ СЕКТОР НА ГРАД ЕТРОПОЛЕ”


На 24.03.2015 г. от 15:00 часа в Мултифункционалната зала на Община Етрополе се проведе заключителна пресконференция  по проект „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на град Етрополе”. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.
Участие в нея взеха членовете на екипа за управление на проекта, представители на фирмите – изпълнители по проекта, служители на общинска администрация – Етрополе и жители на град Етрополе. Събитието беше организирано и проведено от фирмата – изпълнител, отговорна за осигуряването на публичност и визуална идентификация на проекта – „БИ ЕН АЙ СТУДИО” ООД, гр. София.
Представяне на резултатите по проекта беше направено от г-жа Анита Пешева – Началник-отдел «Проекти и програми» и координатор по проекта. Тя изказа удовлетвореността на екипа по проекта в няколко аспекта. На първо място отбележи, че това е най-мащабния проект на община Етрополе, който допринася за постигане на целите на Ръководството на общината за подобряване на качеството и средата на живот за гражданите. Допълни, че проектът допринася също за постигане на целите на държавата за постигане на екологичните изисквания, залегнали в европейските директиви. Отбеляза, че реконструкцията на ВиК мрежата е основа за реализацията на нови проекти за реконструкция на улична мрежа, тъй като едно от условията в тази насока по европейски програми е да бъде предварително подменена подземната инфраструктура. Не на последно място по важност, г-жа Пешева отбеляза, че проектът е финал на дългогодишни усилия на Ръководството и екипа на община Етрополе, които стартират с подмяната на главните водопроводни клонове на стойност 1 800 000 лв. по програма САПАРД, преминават през реализираният през 2009-2010 г. проект «Техническа помощ за интегриран инвестиционен проект във водния сектор на гр. Етрополе», с който се подготвят документи за кандидатстване и завършват с реализацията на проекта през настоящата година.
По проекта са извършени две основни дейности.  Реконструкция на 8 403 м канализационна мрежа и 4 250 м водопроводна мрежа, която е въведена в експлоатация с Акт 16 окончателно на 13.12.2013 г. Доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води, въведена в експлоатация с Акт 16 на 16.12.2014 г.
Изградената пречиствателна станция на гр. Етрополе включва съоръжения за механично пречистване, биологично пречистване, обеззаразяване на пречистената вода и съоръжения за механично обезводняване на утайката. Извършена е рехабилитация на външния път: 1200 м. Проведено е обучение на персонала, ангажиран в експлоатацията на обекта.
Постигнатите резултати от проекта са свързани с подобрено качество на живот на населението в Община Етрополе, чрез подобряване на водоснабдяването и намаляване на замърсяването на водите в съответствие с изискванията на националното и европейското екологично законодателство.
Г-жа Пешева не пропусна да отбележи приноса на изпълнителите, които качествено и в срок са изпълнили своите ангажименти по сключени договори. Реконструкцията на ВиК мрежата е извършена от ДЗЗД «Воден проект Етрополе». Пречиствателната станция за отпадъчни води е доизградена от обединение «Аква груп Етрополе» с внедряването на технологии на немска инженерингова компания. В процеса на изпълнение на проекта своя принос имат «Рила консулт» ЕООД и «Би Ен Ай Студио» ООД.
Представен беше екипът за управление на проекта:
Ръководител: г-жа Венета Гергова – Зам.-кмет на община Етрополе
Координатор: г-жа Анита Пешева – Нач.отдел «Проекти и програми»
Експерт мониторинг: инж. Марияна Петрова - Директор на дирекция «УРТ»
ВиК инженер: инж. Иван Николов - Гл. Инженер на ВиК – София ЕООД
Счетоводител: г-жа Стефка Христова - Старши специалист «ПИП»
Технически сътрудник: г-жа Ивелина Ботева  - Старши експерт «ПИП»