По повод взетото на вчерашната общинска сесия решение за забрана достъпа на електронни медии до заседанията на общински съвет Ботевград, местните медии излизат с обща позиция и действия, в отговор на наложенената безпрецедентна цензура и информационно затъмнение в работата на местния парламент.  В специално изготвената по този повод декларация се казва:  


ДЕКЛАРАЦИЯ


от електронните и печатни медии в община Ботевград 


С решението си от 26 март 2015 година общинският съвет  в Ботевград върна града ни в най-мракобесните години от историята му. Забраната да се записват  с камера и звук заседанията на местния парламент е прецедент, който ни отдалечава от демокрацията.


Това е решение не срещу журналистите и собствениците на медии, това е решение срещу конституционното право на гражданите да бъдат информирани!


Ние, работещите в електронни и печатни медии в Ботевград, изразяваме възмущението   си от решението на ОбС.


В знак на протест декларираме, че налагаме бойкот и няма да отразяваме работата на онези институции и учреждения, които се ръководят от общинските съветници, подкрепили това решение!


Правото на всеки  гражданин на достъп до обществена информация е едно от най-важните постижения на демокрацията в България. Това право не само спомага за израстване на гражданското общество, но и отстояването му гарантира прозрачност в държавното и общинско управление. 


Всеки опит правото на информация да бъде ограничено, е  обречен на неуспех.  Защото изправя управляващите срещу гражданите!


Кабелна телевизия Ботевград
електронен портал botevgrad.com
електронен портал balkanec.bg
вестник Ботевградски вести плюс
вестник Балканец