От днес два отбора от детско-юношеската школа на Балкан получиха забрана да тренират в Арена Ботевград. Те се готвят в новото съоръжение от началото на годината.


Треньор и на двете групи е Стефка Славова. Едната формация е подготвителната група от най-малките, които все още идват на тренировка със със своите родители, другата са кадетите на Балкан. Днес малчуганите дойдоха за заниманието си в 13 и 30, но бяха спрени от управителя на Арена Ботевград Данчо Тодоров. Неговото обяснение пред Стефка Славова бе, че е получил нареждане те да не влизат да тренират в залата, тъй като имало известни проблеми с подовата настилка. И за повече подробности препрати треньорката към директора на стопанисващото съоръжението Общинско предприятие "Балкан" Петко Колев. Самата Стефка Славова каза, че получила тази информация от него още миналата седмица. Изтъкнатите тогава причини, обаче, са били съвсем различни, като например повишените разходи за консумативи.


"В петък бях извикана в общината и ми казаха, че трябва тренировките, които провеждам в Арена Ботевград, да бъдат преустановни и да се преместя отново в старата зала. Но аз не знам как ще се случи това, тъй като зала Балкан е заета от един и половина до девет вечерта - каза Стефка Славова. - А с кадетите имаме турнир още в края на тази седмица и се опасявам, че ще останем без тренировки. Затова чакам предложения как да се сместим в старата зала, дали ще бъде с намаление на броя на тренировките или на нещо друго, нямам представа."


Естествено, най-разочаровани бяха малчуганите. Както, разбира се, и техните родители. Един от тях - Владо Воденичарски, не прие мотивите за отказ децата да тренират в новата зала. "Тази зала заприлича на паметник. Не виждам защо само мъжете имат право да тренират в нея, а децата, които имат такова голямо желание да играят - не могат, каза Владимир Воденичарски. - Това е силно притеснително. Цяла седмица чакат с трепет да дойдат на тренировка, а накрая - няма. Обясненията, че подът бил развален, не са сериозни. Това го чуваме доста пъти. Според мен не е редно да се лишават децата от тренировка."


Потърсихме мнението Петко Колев, който освен че като член на УС на БК Балкан отговаря за развитието на детско-юношеската школа, е и директор на Общинско предприятие "Балкан", стопанисващо общинските спортни обекти. "Наистина има определени технически проблеми с новата зала, които не смятам да назовавам в момента. Но тези проблеми са временни и ще бъдат отстранени. Още утре ще събера тренорите в школата, за да коригираме графиците за тренировки в старата зала Балкан. Има и нещо друго. Още в самото начало УС взе решение, че новата Арена Ботевград ще бъде използвана само за представителни събития, а такива са и мачовете на мъжкия отбор. Никъде на други места такъв вид съоръжения не се използват за тренировки. А освен това се повишават и консумативите, като например за отопление и вода. А нашето дружество все още не е на такова ниво, че да може да ги осигурява. Накрая искам да спомена, че не е редно в такива спорове да се намесват децата, които лесно могат да се манипулират, а също и родителите. Това не са конфликти, а лесно разрешими временни затруднения, каза Петко Колев.


Основанията за спиране на децата да тренират в Арена Ботевград заради проблеми с пода обаче силно олекват, защото мъжкият отбор продължава да води подготовката си в нея.


Има и нещо друго, което предполага мотиви от съвсем различен характер за недопускането в новата зала на двата отбора, готвени от Стефка Славова. Тя е съпруга на бившия президент на БК Балкан Иван Гавалюгов, който е и общински съветник и е в открита конфронтация със сегашния кмет Георги Георгиев - най-общо за методите на управление на община Ботевград. Освен че е треньор, Стефка Славова води и компютърната статистика по време на мачовете на отборите на Балкан от официалните първенства, включително и на мъжете. Ето какво още каза тя днес.


"След като в петък бях привикана в общината, ми бе съобщено още, че вече няма да водя статистиката на баскетболните мачове. Без да ми дават обяснение защо. Данчо Тодоров и Петко Колев просто ми казаха, че ако кметът ме види отново в Арена Ботевград, то те щели да бъдат уволнени. Данчо Тодоров, който ми съобщи това по молба на Любомир Лилов, на когото му било неудобно, дори прояви наглост, като поиска да му посоча двама други, които могат да вършат водят компютърната статистика. Затова не само смятам, че причините са на лична основа, но и съм убедена в това. И като капак ми забраниха да тренирам двете групи в новата зала", подчерта Стефка Славова.


В заключение се набива на очи, че каквито и да са обясненията на стопанисващите Арена Ботевград за недопускането в нея на двата отбора от подрастващи, те не звучат никак солидно. Много меко казано, защото и Петко Колев, и Данчо Тодоров очевидно ги е шубе да изразяват собствена позиция. Ако има някакви проблеми с пода - а такива в интерес на истината реално съществуват още от пускането в експлоатация на Арена Ботевград - то това не говори хич добре за поддръжката от тяхна страна.


Другото, за съжаление, са наистина зле прикрити лични мотиви. Не от самите тях, а от други над тях. Специално за прекратяване на воденето на статистиката от Стефка Славова идеята дошла от друг общински съветник от кметската квота - Иван Начев, който дори наскоро бе намърдан в ръководството на клуба. Впрочем, сегашните упрявляващи баскетбола в Ботевград хвърлиха толкова усилия и средства при организирането на последното общо събрание на клуба само и само да не допуснат влизането в УС на Иван Гавалюгов, че това бе не само смешно, но и тъжно. И от всичко това страда детско-юношеската школа, в която и без това отдавна зеят две големи дупки и шансът броят и да се увеличи никак не е малък.