РОДНИЯТ КРАЙ В МОИТЕ ОЧИ
С КОГО И С КАКВО СЕ ГОРДЕЯ ОТ ИСТОРИЯТА НА РОДНИЯ КРАЙ
 
Акад. Георги Марков и художникът Васил Горанов проведоха днес, 15 април 2015 година, беседи с учениците от СОУ "Хр. Ясенов" и ОУ "Хр. Ботев" в гр. Етрополе     на тема : "Поуките от историята".
Събитието е част от конкурса "Родният край в моите очи".
Всеки ученик, присъствал на беседите,  получи тематична книжка с предговор от акад. Марков и 22 картини-репродукции на събития от историята на България, пресъздадени от Васил Горанов.


Срещата с учениците от VІ до VІІІ клас в СОУ „Христо Ясенов” беше в Актовата зала на училището. Пространна беседа за българската история, за поуките от нея за всяко следващо поколение изнесе академик Георги Марков.
Художникът Васил Горанов, чиито картини са илюстрация на съдбовни моменти от българската история, представи 22 от тях, като в същото време на видеостена се показваше всяка една от тях. След беседата учениците получиха тематична книжка с предговор от акад. Георги Марков и 22 картини-репродукции на събития от историята на България, пресъздадени от Васил Горанов.
Срещата в ОУ „Христо Ботев” пък премина на съвсем различна плоскост. Тук срещата придоби облика на беседа-резговор. Учениците, предимно от началния курс, получиха предварително тематичната книжка. Беседата на академик Георги Марков и представянето на картините от художника Васил Горанов вървяха едновременно с прожектирането им видеостената. Като имаха предварително книжките пред себе си, учениците придобиваха още една визуална представа за картините. Направи впечатление, че отговаряха много добре на въпросите, които събеседниците им поставяха по време на разговора.


Двамата лектори са част от четиричленното жури, което ще оценява работите на учениците, участващи в конкурса, стартирал в началото на месец март. Конкурсът се провежда в рамките на програмата за корпоративна социална отговорност на Елаците-мед и Геотехмин „Култура и национална идентичност“ в партньорство със седем училища, разположени в населени места, в които дружествата развиват дейност.
Учениците се състезават в няколко категории – рисунка или родословно дърво, съчинение или стихотворение. Те ще бъдат разделени в три възрастови групи – 1 и 2 клас, 3 и 4 клас и от 5 до 8 клас. Най-малките ще участват само с рисунка. Учениците от втората група ще се състезават по избор с рисунка, съчинение или стихотворение. Най-големите ще могат да избират между рисунка и родословно дърво, съчинение или стихотворение.


Според акад. Марков, който е един от вдъхновителите на конкурса „Националната история се гради и от краезнанието, учениците ще се убедят, че живеем в една неделима общност, чието вековно съществуване се дължи на съвместните усилия и жертви. Те трябва да почувстват гордостта; че принадлежат към един народ, който е отстоял името, свободата и земята си, включително и чрез делата на земляци и предци.“
Утре беседите продължават в други общини, разположени в населени места, в които  Елаците-мед и Геотехмин развиват дейност.