Един от най-възрастните хора в България живее в етрополското село Лопян. Георги Христов Марков е роден на 5 март 1912 година. Въпреки че е на преклонна възраст, той се радва на добро здраве. Според  личния му лекар, който го посещава често по собствено желание, дядо Георги има  здраво сърце и бистър ум. Ако продължава да спазва хранителен режим, може да доживее до120 год., твърди лекарят.


До миналата година възрастният мъж е ремонтирал сам покрива на къщата си. Хората от селото го описват като изключително трудолюбив, честен и скромен човек. 


Възхищават се на неговата жизненост и здравословен начин на живот. 


Георги Марков никога не е пушил и пил алкохол. Повече от 30 години не е консумирал месо. От време на време яде пилешко, но само на супа. Иначе дневното му меню включва предимно  мед, домашно прясно и кисело мляко и едно сварено яйце. 


Дълголетието на възрастния мъж не се дължи на добър ген, тъй като нито един от предците му не е столетник. Самият той смята, че е достигнал преклонна възраст благодарение на чистия балкански въздух, спокойния живот на село и здравословното хранене. Дълги години се занимава с пчеларство. Затова медът винаги е присъствал в менюто му. 


Дядо Георги никога не е виждал морето, но не съжалява за този пропуск, защото безкрайно обича Балкана.  Това разказа зет му. Той сподели още, че със съпругата си си поделят  грижите  за него. 


През активната си трудова дейност Дядо Георгиев се е занимавал с дърводобив и дърводелство. Той е бил отличник в училище, но баща не го и пуснал да продължи образованието си. Защото били бедни хора и трябвало да работят здраво за насъщния.хляб. 


Георги Марков се е сражавал във Втората световна война. И днес не престава да разказва на своите потомци спомените си за ожесточените сражения и за другарите си, с които воювал рамо до рамо на фронта.