Както вече писахме, денят 20 май 2015 година ще се помни дълго от хората, напълнили до краен предел големия салон на Етрополското читалище, дошли да почетат годишнината на тяхната детска градина и да се порадват от сърце на прекрасните изпълнения на техните деца.
Причината се знаеше преди дни, колективът и възпитаниците на ЦДГ "Еделвайс" отпразнуваха 50 години от основаването на детската градина.
Със започването на тържеството присъстващите в салона имаха възможност да проследят на видеостена историята на градината – от създаването й до днешни дни. Като използвахме презентацията, в сайта също проследихме този достолепен период от 50 години. Читателите на сайта могат да го прочетат в материала „50 ГОДИНИ ЦДГ „ЕДЕЛВАЙС" - ПРИКАЗНИЯТ РАЙ ЗА ПОКОЛЕНИЯ”.
Празничната програма започна с приветственото слово на директорката на ЦДГ "Еделвайс"  Татяна Маринова. В продължение на целия концерт, с представяне на ставащото на сцената, тя проследи отново историята на градината.
Поздравът й беше най-вече към работещите  29 човека - високвалифицирани, всеотдайни специалисти, които се грижат за 160 прекрасни деца. Към  родителите бяха думите на благодарност за тяхната съпричастност и помощта, която оказват на градината във възпитателния процес. И най-вече за голямата им помощ за осъществяване на този грандиозен спектакъл.
На тържеството присъстваха: инж. Богомил Георгиев - кмет на община Етрополе, заместник-кметовете  Венета Гергова и Росица Христова, Христо Андреев - началник на РИО - София регион и председател на ОбС – Етрополе, директори на останалите детски градини и училища в Общината, ръководители на обществени организации и фирми, и най-вече родители.


Самата празничната програма беше една вълшебна палитра от цветове, сполучливи костюми, весело настроение и обич към децата и техните детски учителки.
И нещо, което не е обичайно за деца от детска градина: в програмата имаше всичко: детски игри, български стихове, песни от Родопите, скечове, залъгалки, танци от Русия, Мексико, Америка и Япония.
В края на концертната програма поздравителни адреси бяха прочетени от името на кмета на Община Етрополе - инж. Богомил Георгиев и началника на РИО София регион   Христо Андреев, с пожелания към целия колектив за здраве, щастие, професионални успехи, нестихваш ентусиазъм и търпение.
Христо Андреев обяви в аванс, че директорката на градината Татяна Маринова ще бъде удостоена с наградата на РИО - София област, която ще и бъде връчена в Инспектората.
По случай 50-годишния юбилей бившата директорка и основател на детската градина   Янка Пешева поздрави колектива за усърдната му работа, за грижите към зецата и изказа възхищението си от прекрасния концерт.
От своя страна колективът на ЦДГ "Еделвайс" награди Янка Пешева с почетна грамота и букет с цветя.


По повод рождения ден, от името на Община Етрополе, детската градина получи подарък и красива кошница с цвета.
Красиви букети бяха поднесени от гости и родители в знак на благодарност и признателност към всеотдайната работа на колектива.