Съвсем неочаквано вчера към обяд сградата на общинската администрация била посетена от четирима служители на Главна дирекция „Национална полиция“, които били придружавани от служител на местното полицейско управление. Информацията научихме още вчера от пряк свидетел на събитията, но днес тя бе допълнена и потвърдена от друг достоверен източник. Според разказа на очевидци, след като се легитимирали на входа полицаите се отправили директно  към стаята на началника на отдел „Общинска собственост транспорт и търговия“ инж. Румяна Запорожанова, която заварили на работното й място. Общинската служителка чинно изпълнила разпореждането на проверяващите и предоставила достъп до служебния си компютър, след което освободила стаята, оставяйки на разположение цялата налична документация, намираща се в кабинета й. След като копирали необходимата информация и обстойно прегледали няколко папки с документи, полицаите потърсили достъп и до друг общински компютър с важни данни, но служителят, в чийто кабинет се намирал той, отсъствал от сградата и те не успели да влязат в заключения офис. Междувременно и един от заместник кметовете бил разпитан в  един от общинските кабинети.


Според очевидците, внезапното посещение на полицаите, и особено "ровенето" и свалянето на файлове от общински компютри, предизвикали сериозен смут сред общинските служители и най-вече сред общинското ръководство. За това подсказва и спешно свиканата среща, състояла се малко след като полицаите напуснали сградата, на която отпускарят Георгиев, видимо притеснен и леко раздразнен, привикал за инструктаж заместника си Красимир Андреев, секретаря на общината Цеца Иванова, председателя на ОбС Йорданка Лалчева, както и доверения си юрист-консулт Людмила Маркова.


Запознати със случая твърдят, че визитата в Ботевград на служителите на ГД „Национална полиция“ е пряко свързана с работата по образуваната по разпореждане на Окръжна прокуратура преписка,  по която се извършва обстойна проверка на имотното състояние на Георги Георгиев и семейството му. 


Кметът на Ботевград, въпреки че е в отпуск и лекува разклатеното си здраве, успява  почти ежедневно да посещава сградата на Общината и постоянно се среща и разговаря със своите заместници и служители. Противно на лансираното от самият Георгиев мнение, че този факт е породен от желанието му отблизо да следи дейността на общинската администрация, запознати с делата му споделят, че тези негови посещения сa провокирани от нуждата пряко да се информира, и директно да инструктира и наставлява подчинените си, именно във връзка с ежедневните неприятни проверки, извършващи се от известно време в Общинска администрация Ботевград.