От началото на юли стартира активният летен сезон, увеличава се значително интензивността на движението по пътищата. Изискванията за повишено внимание и стриктно спазване на правилата за движение трябва да са водещи за водачите, които тръгват на път. За съжаление, данните от Пътна полиция не потвърждават това. Жертвите на пътя само на един ден – 3 юли, са 8. Загиналите за юли 2015   вече са общо 14. Не трябва да се подценява и фактът, че през юли 2014 г. при пътни инциденти загинаха най-много хора човека – 86. Данните за първите три дни от първия месец на отпуските  сочат, че броят на убитите продължава с темпове, които са неприемливи за обществото ни.
МВР призовава водачите да се движат с повишено внимание, да са отпочинали и да шофират с отговорност, особено, когато имат пътници в автомобила. Пътните полицаи припомнят да се използват обезопасителните колани и детски обезопасителни столчета като превантивна мярка за опазване на живота при пътно произшествие.


Особено важно е шофьорите да не отвличат вниманието си с дейности, неприсъщи по време на управлението на автомобил и да следят пътната обстановка. Спазването на ограниченията на скоростта ще удължи малко времето за пътуване, но ще гарантира намален риск от катастрофа.
По различни причини - променливо време, мокри или наводнени настилки, в отделни участъци максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща. Намаляването на скоростта при такива условия може да спаси живота ви.


Персоналната кондиция е следващ важен фактор за безопасното шофиране - при усещане за дискомфорт или умора най-нормалната реакция е водачът да спре в крайпътна отбивка за кратка почивка. Отдихът и освежаването могат да предотвратят изпадането в рискова ситуация. При интензивно движение вниманието трябва да е насочено и към движещите се насреща автомобили, да не се предприемат рискови изпреварвания и да се предпазват останалите участници на пътя, припомнят пътните полицаи.

ГДНП призовава водачите да тръгват на път отпочинали, със съзнанието, че не са сами на пътя и от тяхното правомерно поведение зависи не само техния, но и на останалите участници живот. Не на последно място следва да се отчетат и извършваните належащи ремонти на главните пътища и автомагистрали.

От ГД „Национална полиция“ припомнят, че с пускането на мобилните камери за контрол на скоростта ежеседмично на територията на страната се заснемат около 5000 нарушения за превишена скорост от мобилни камери и още около 5000 - от стационарни, за които нарушителите ще получат електронни фишове за наложените глоби.