Съветници от опозицията в Общинския съвет са обжалвали пред Апелативна прокуратура постановлението, с което Окръжна прокуратура отказва да образува досъдебно производство по случая с демонтираните радиатори във високия корпус на МБАЛ – Ботевград и изпраща прокурорската преписка по компетентност на Районна прокуратураhttp://botevgrad.com/news/61464/SOP-otkaza-da-obrazuva-dosadebno-proizvodstvo-po-sluchaya-s-demontiranite-radiatori-v-MBAL-Prehvarlya-topkata-na-RP-Botevgrad/


Това бе една от темите, коментирани от общинските съветници д-р Марияна Горгачева, Иван Гавалюгов, Филип Филипов и адв. Христо Якимов на пресконференцията за местните медии във вторник.


„По повод тази жалба имахме среща в Окръжна прокуратура, на която изложихме нашите мотиви и виждания по въпроса. На първо място, ясно е, че има нанесена щета на общинска собственост. А тази общинска собственост е записана в активите на общината, тоест тя не е в активите на общинското дружество МБАЛ – Ботевград. В този смисъл управителят на общинското дружество няма право да се разпорежда с имуществото, което се намира в тази сграда. Затова за нас е необяснимо как той си позволява да назначи комисия да прави оглед на тази сграда. Тази комисия да излиза с някакви заключения за бракуване на дълготрайни материални активи и абсолютно самоволно управителят на болницата си е позволил да бракува активите и да сключи договор с фирма, която да демонтира отоплителната система, да предаде полученото желязо на вторични суровини и да плати средствата на болницата”, коментира адв. Христо Якимов. Според него в този случай има допуснати няколко нарушения.
 
„Ясно е, че д-р Филев е действал в качеството си на управител на болницата. Това е първото ни разминаване с Окръжна прокуратура, тъй като от страна на наблюдаващия прокурор е изразено мнение, че тук не може да става дума за престъпление по служба”, обясни адв. Якимов. По въпроса чия е отговорността за стопанисване на сградата, той заяви: „В случай, че сградата е общинска, би трябвало тя да се охранява по съответен ред, общината да се грижи за опазване на имуществото, а не както разбираме от постановлението на прокурора, че активи в тази сграда не са били заприходени и отчетени като такива. На практика сградата не е била стопанисвана.”.


Адв. Якимов обърна внимание и на факта, че договорът за изкупуване на желязото е сключен на една цена, а след това с два анекса към него тази цена е била намелена.
„На практика е подменен резултатът от проведения конкурс. Не е ясно с колко е била намелена изкупната цена, тъй като в постановлението това не се посочва. А ние не разполагаме с документи”, обясни общинският съветник. Той съобщи още, че в жалбата до Апелативна прокуратура съветниците са изложили съображения за това, че трябва да бъдат проверени служители от администрацията, които би следвало да стопанисват високия корпус на болницата и изобщо имуществото, което се намира в нея.


„Имаме уверението на окръжния прокурор, че максимално бързо преписката по случая ще бъде предадена в Апелативна прокуратура”, информира адв. Якимов.


Коментар по темата направи и съветникът Иван Гавалюгов: „Ние сигнализирахме за едни безспорни факти и очаквахме доста своевременно и компетентно прокуратурата да посочи виновните лица. Една година по-късно преписката е върната на Районна прокуратура – Ботевград. Благодарение на нашата жалба, преписката ще бъде внесена в Апелативна прокуратура. Надяваме се на далеч по-бърза, адекватна и обективна работа. И в крайна сметка – очевадното ощетяване на активите на община Ботевград да намери своето частично овъзмездяване в повдигане на обвинения на определени длъжности лица, защото такива има замесени в случая, и от страна на МБАЛ – Ботевград, и от страна на община Ботевград.”.
Гавалюгов изрази надежда, че случаят няма да бъде потулен.