На официална церемония вътрешният министър награди служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, участвали  в уникалната спасителна операция на АМ „Хемус“


С изключително вдъхновение участвам в церемонията по награждаването на нашите пожарникари, направили всичко възможно да спасят един човешки живот, поставили под риск собствения си живот и сигурност, заяви министър Румяна Бъчварова на тържествената церемония .  Тя сподели,  че след случая е получила много обаждания от хора, които не само са били впечатлени от действията на пожарникарите, но и са настоявали те да бъдат отличени. Това означава, че стореното от тях не е останало незабелязано, заяви вицепремиерът. Обръщайки се към служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, тя припомни, че техните действия показаха каква  е мисията на служителите на МВР - да бранят човешкия живот, да го защитават, да го предпазват. Вие показахте, че МВР е способно да се справи с тази си задача – обърна се вицепремиерът към наградените.. Бъчварова припомни, че въпреки критиките, които в повечето случаи са основателни, защото гражданите проявяват най-високата степен на взискателност, има и много примери за добре свършена работа от служителите на министерството, които някак си остават в сянка, незабелязани, недооценени. В  МВР работят много професионалисти и най-важното е да се създаде сигурност и доверие в българското общество. 


Министър Румяна Бъчварова връчи наградите на тримата пожарникари и на прекия ръководител на спасителната операция с пожелание за здраве и бъдещи професионални  успехи.


Като благодари на колегите си, главен комисар Николай Николов припомни детайли от инцидента, координираните действия по време на спасителната операция и пълното отстраняване на последиците от катастрофата. Той уточни, че по същото това време на територията на страната служителите на ГДПБЗН са гасели 200 пожара, само на територията на Софийска област – 20. Сигналът за пътния инцидент с автоцистерна бе получен на 13 август в 17.42 часа. Операцията бе ръководена от заместник – главния секретар на МВР Георги Арабаджиев, а на място -  от комисар Тошко Бързилов. Изпратени бяха четири автомобила – два пожарни, един спасителен, един химически и влекач,  с 15 души екип от спасители и пожарникари, които проведоха продължителната операция. Пътните полицаи спираха автомобилния поток в двете посоки на магистралата. Броени минути преди 20 часа младши инспекторите Кирил Дикански и Йордан Михайлов, с помощта на водача на специализирания автомобил Николай  Беров,  успяха да спасят шофьора на цистерната, който прекара повече от 2 часа в безпомощно състояние в кабината на тежкотоварното превозно средство, надвиснало над пропаст.


За конкретен съществен принос, проявена смелост и доблест при изпълнение на служебните си задължения в ситуация, подставяща под сериозна заплаха живота на хора, и за заслуги, свързани с безупречното ръководство на проведената на 13 август 2015 г спасителна операция в района на прохода Витиня,  със заповед на министър Румяна Бъчварова комисар Тошко Бързилов е награден с почетно отличие на МВР „За доблест и заслуга“ – II степен. Благодарение на предприетите действия от началника на отдел „Национален оперативен център“ в ГДПБЗН бяха предотвратени сериозни неблагоприятни последици и щети и бе спасен човешки живот. 


С почетно отличие на МВР „За доблест и заслуга“ – III степен бяха наградени и тримата пожарникари - младши инспекторите  Кирил Дикански,  Йордан Михайлов и Борислав Беров. Основанието за подписаната от вътрешния министър заповед е конкретен съществен принос, проявени смелост, храброст и доблест при изпълнение на служебните им задължения в спасителната операция.