Няколко предложения за отпускане на средства ще бъдат разгледани на последното за този мандат заседание на Общински съвет – Ботевград, насрочено на 10 септември /четвъртък/. Първото е на настоятелството на читалище „Събуждане” във Врачеш. Читалищните дейци искат финансова подкрепа за подготовка и провеждане на тържеството, посветено на 120-годишния юбилей на читалището. За целта е необходима сума в размер на 2000 лева, се посочва в докладната записка. Към нея има приложена план-сметка за разпределение на средствата.
Празничната програма за честване на юбилейната годишнина включва следните прояви: тържествен концерт, който ще се проведе на 18 септември от 18.30 часа; издаване на вестник; среща с дългогодишни читалищни дейци; организиране и провеждане на конкурс на тема „Моето читалище”; откриване на изложба с материали от конкурса; литературно четене с участието на ученици от основното училище в селото. С част от средствата, предоставени за юбилея, се предвижда да бъдат закупени сценични костюми и книги за читалищната библиотека.


Молба за отпускане на средства е постъпила и от църковното настоятелство във Врачеш.  Тя е за 4000 лева, необходими за извършване на ремонт на църковния храм „Свети вмкч Димитър” в селото.


В дневния ред на предстоящата сесия е включена докладна за отпускане на 10 000 лева на Общинско предприятие „Балкан” за възстановяване на футболния отбор в Ботевград. Идеята е на местни футболни деятели, пише в докладната до ОбС.


Следва докладна за отпускане на сума до 4 500 лева за закупуване на два броя двупосочни билети София – Сеул, Корея за две възпитанички на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. „Триото Димитрина Златкова, Диляна Симеонова и Габриела Георгиева от Трудовец спечелиха първо място в ежегодния глобален онлайн конкурс , организиран от една от най-големите телевизионни кампании в Южна Корея – KBS, в конкуренция от 15 900 участници от 143 държави. Първата награда, която получават, е екскурзия до Сеул. Тай като наградата е за един човек, останалите две момичета от триото трябва да поемат разходите по пътуването за своя сметка, но това е непосилно за родителите им”, се казва в докладната, адресирана до местния парламент.  Датата на полета на трите момичета е 17 октомври.


Общинският съвет ще произнесе и по докладна за отпускане на 3 600 лева, с които да бъдат закупени по пет кубика дърва за огрев на ветераните от войната. В докладната не се посочва техният брой.