Стана традиция всяка година в дните непосредствено преди Коледа в ОУ „Христо Ботев” Етрополе да палят светлините на училищната елха.
С детски коледни и новогодишни песни и стихчета започна и тазвечерното тържество пред главния вход на училището.
Успоредно с това вървеше и търговията пред щандовете на коледната борса. Макар и много по-малка по обем от тази в гимназията, като разнообразие на изделията и качествената изработка тази борса не отстъпва по нищо.
В края на програмата пред децата се появи и дядо Коледа, който привества насъбралите се за тържеството и пожела на учители, ученици и родители крепко здраве и благоденствие през Новата 2016 година.
В приветственото си слово директорът Иван Иванов подчерта, че всички приходи от борсата ще отидат в помощ на Валерия Христова. Жената, която стресна целия град и накара много хора да откликнат на молбата й за помощ.
И другото, което каза директорът е, че от общината ще бъдат осигурени 50 000 лева за разработката на училищен проект за 200 000 лева, с които средства ще се поднови изцяло обзавеждането на класните стаи. Учениците ще се обучават при условия, близки до най-добрите в страната. 
На края с обратно броене беше даден старт и училищната елха засия в цялата си красота.