Най-големият длъжник на „Балкангаз 2000” е ОП „Балкан”. Към 31 декември задълженията на общинското предприятие към акционерното дружество възлизат на 47 647 лв., от които 36 159.32 лв. са на плувен комплекс „Васил Левски”, 4 670.73 лв. на многофункционална спортна зала „Арена Ботевград”,  5333.81 лв. на ледената пързалка  и 1483.18 лв. на спортна зала „Балкан”.
Задълженията на читалище „Христо Ботев” към 31 декември 2015 год. възлизат на 36 742.34 лв. Към същата дата просрочените задължения на стадиона и спортно-тренировъчния комплекс към „Балкангаз 2000”  са в размер на 13 636.80 лв. за . Това стана ясно на днешното редовно заседание на ОбС, когато на дневен ред бе отчетът за дейността на газовото дружество за миналата година. На въпрос на съветниците Веселка Златева и Спасен Ценов, директорът на „Балкангаз 2000” Тихомир Николов спомена още двама големи длъжници от частния сектор. Това са бившият Керамичен завод със задължения от 2 500 лв. и бившият Хлебозавод, който дължи 2000 лева. Николов информира ОбС, че съдебните дела срещу двете фирми са приключило в полза на общинското дружество.

Какво е довело до увеличаване на разходите за външни услуги през 2015-та год. в сравнение с предходната – в отговор на този въпрос изпълнителният директор обясни, че основната причина е изискването на Агенция „Митници” всички газови дружества да осигурят постоянна връзка с нея чрез специална система, от която да става ясно какви количества газ постъпват в газоразпределителната мрежа на всяко едно от тях. Разходите за застраховки на въведените в експлоатация през миналата и предходната година газоразпределителни мрежи също са оказали влияние. Друго изискване, което е довело до увеличаване с 6000 лв. на разходите за външни услуги, е да се извършват технически прегледи на разпределителните газопроводи, разясни Тихомир Николов.
В отговор на друг на въпрос на Спасен Ценов – дали дружеството има мощности, които не са въведени в експлоатация, директорът на „Балкангаз 2000” отговори: „Посочил съм в справката, че имаме и те са в размер на 1 800 000 лв. Това е и една от причините печалбата да е малко по-голяма, отколкото би трябвало да е. Ако те са въведени, при норма на амортизационни отчисления  4% годишно, печалбата щеше да бъде по-малка. Освен това има и разходи за въвеждане на мощностите.”.

Отношение по отчета на „Балкангаз 2000” взе и кметът на общината Иван Гавалюгов. Той заяви, че общината ще се изплати на дружеството всички задължения, наследени от предходния период. Гавалюгов каза още, че лично поема ангажимент общинските структури да плащат своевременно дължимите суми си за потребление на газ.

„Изключително държим на финансовата стабилност на дружеството. Затова не трябва да допускаме то изпада в ситуации, в които да няма възможност да си погасява задълженията към доставчика на газ”, допълни кметът.

Отчетът за дейността на „Балкангаз 2000” бе приет единодушно от ОбС.

На редовното заседание съветниците подкрепиха и докладната, с която дават правомощия на кмета Иван Гавалюгов да вземе участие в Общото събрание на акционерите на „Балкангаз 2000” АД, насрочено за 15 април 2016год. и да гласува по предварително обявения дневен ред, както следва: Приема отчета на изпълнителния директор на 2015 год.; Приема отчета за 2015 год. на регистрирания одитор; Разпределя печалбата за 2015 год. в размер на 267 000 лв., както следва: 10% от печалбата да бъде отчислена за фонд „Резервен”, съгласно чл. 246 от Търговския закон, а останалата част да се разпредели като дивидент между акционерите, пропорционално на участието им в капитала на дружеството; Избор на независим одитор за 2016 год.