Обединено детско заведение „Кокиче” е сред десетте детски градини, включени в изпълнение на дейност 1 - „Въвеждане на изградения пилотен модел за ранно оценяване на образователните потребности на деца от предучилищна възраст и за превенция и ранна интервенция на обучителните им затруднения”, от проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” – 2014 – 2020 год. Бенефициент по проекта е Министерството на образованието и науката. Проектът цели по-високо качество  на образование и по-добър достъп до него чрез създаване на подкрепяща среда за ранна превенция на обучителни затруднения, за включване на деца и ученици със специални образователни потребности и на подкрепяща среда за включващо обучение и социално включване на ученици с девиантно поведение.


В дейността по проекта са включени следните поддейности:
1.Подбор и назначаване на специалисти - логопеди, психолози и при необходимост други специалисти - напр. ресурсни учители, за работа по модела, в т.ч. и за подпомагане на обучението на децата със специални образователни потребности (СОП);

2.Осигуряване на инструментариум за установяване на децата в риск от обучителни затруднения, в т.ч. и за децата със СОП, и за работа по преодоляването на затрудненията: стандартизиран скрининг тест и ръководство за прилагането му за деца от 3 до 3 години и 6 месеца, приложен по проект "Включващо обучение" по ОП РЧР;  тестове за определяне на езиковото развитие на деца от 4-5-, 5-6- и 6-7-годишна възраст, апробирани по проект "Включващо обучение" по ОП РЧР; изготвяне на нов тест за оценка на езиковото развитие на 3-4-годишни деца; програми за подпомагане на езиковото, когнитивното и психо-моторното развитие на деца от 3-6-годишна възраст в риск от обучителни затруднения, апробирани по проект "Включващо обучение" по ОП РЧР; разработване на нови програми за подпомагане на развитието на децата от 7- годишна възраст в риск от обучителни затруднения.

3.Работа на специалистите по установяване и преодоляване на риска от обучителни затруднения чрез прилагане на посочените тестове и на програми за подпомагане на развитието на деца в риск от обучителни затруднения; оценка на индивидуалните потребности на децата със СОП, разработване и прилагане на индивидуални програми за работа с тях;

4.Повишаване на капацитета на учителите и специалистите от ЦДГ и ОДЗ за работа по модела чрез обучения на: логопедите и психолозите за прилагане на стандартизирания скрининг тест и на тестовете за установяване/определяне на езиковото развитие; специалистите и учителите на групи за прилагане на програмите за подпомагане на развитието на деца в риск от обучи телни затруднения, в т.ч. и на деца със СОП; специалистите за оценка на индивидуалните потребности и възможностите за развитието на деца от 3- до б-годишна възраст, с цел разработване и прилагане на индивидуални програми за подпомагане на тяхното обучение и развитие; специалистите и учителите за екипна работа и за работа с родителите/настойниците.


В ОДЗ „Кокиче” в Ботевград вече са назначени първите специалисти по проекта – психолог и логопед.  Директорът на детското заведение Милена Маринова сподели, че е подала заявление и за назначаване на ресурсен учител.


През последните десет години ОДЗ „Кокиче” ползва помощта на такива специалисти към Ресурсен център – София област, но те се занимават само с децата със специални образователни потребности, преминали през Екипа за комплексно педагогическо оценяване.  . Сега проектът предоставя възможност в детското заведение да бъдат назначени психолог, логопед и ресурсен учители, които ще работят с всички деца.  Това сподели още Милена Маринова.