По повод Националната библиотечна седмица, която се провежда от 9 до 13 май, градската библиотека „Иван Вазов” в Ботевград организира среща-разговор с двама от най-четените съвременни български автори – двойката Мадлен и Нидал Алгафари. Тя известен психотерапевт, той – продуцент, режисьор, сценарист. 


Срещата се проведе вчера и премина при голям интерес, както се очакваше. Гостуването на двамата дори вдъхнови един от присъстващите да ги поздрави в рими. Съпрузите благодариха на мъжа за милия жест. Те с готовност отговаряха на въпросите, повечето от които бяха свързани с общочовешките теми в книгите им. 


Мадлен Алгафари каза по няколко думи за всяко едно от своите 13 заглавия. Сред тях са „Мира нямам” - съставена от две части – поезия и отговори на често задавани въпроси, които авторът получава в своя кабинет или на електронната си поща, „Вяра имам” – поезия, отговори на често задавани въпроси и описания на цели терапевтични случаи, „Всички можем да летим” – поезия или, както авторът я нарича – психотерапия в рима, „Приказки за пораснали деца”, „Глад за истински неща” - съдържа поезия, отговори на въпроси, свързани с отношения между родител и дете, мъж и жена, както и раздел „здраве – болест”.


Книгата „Чувствам, следователно съм”, която представлява нещо като речник за чувствата и емоциите, е издадена с финансовата подкрепа на нашата съгражданка Валя Семкова, която бе сред публиката. 


Нидал Алгафари презентира първите две части от своята трилогия. Първата е озаглавена „Боже, защо Господ лъже?”, а втората – „Аллах, защо не си милостив”. Той съобщи, че третата част я пише в момента. 


Трилогията разказва за няколко красиви севди – любови в България между 1700-1800 година. „Те се случват, въпреки общественото мнение, т.е. данъка, който трябва да се плати, и въпреки Господ”, обясни авторът. На страниците на книгата намират място и позабравите български обичаите, сред които е този на Калушарите, които обикаляли населените места и лекували с танц. Според режисьора българинът трябва да се гордее най-вече с традициите и историята си.  


Присъстващите на срещата имаха възможност да си закупят книги на Мадлен и Нидал Алгафари и да получат автографи от тях.