Писателят Михаил Вешим ще бъде гост на празничното честване на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Ботевград.


Писателят Михаил Вешим /псевдоним на Михаил Георгиев Мишев/ е роден на 17.09.1960 г. в София. Завършил е журналистика в Софийския университет и от 1983 до днес работи в хумористичния вестник “Стършел”. От 2003 година е главен редактор на вестника.


Написал хиляди фейлетони, стотици разкази и двайсетина книги. Автор е също на сценарии, радиопиеси, комедии за театър и хумористични спектакли.


По-известни негови книги са трите хумористични романа “Английският съсед”, “Нашингтон” и “Руският съсед”, както и сборниците с разкази “Стари хипари”, “Текила на разсъмване” и “Повелителят на осите”. В края на миналата година излезе и сборникът му с фейлетони ”Обърни се със смях назад”.


По романа му “Английският съсед” е заснет едноименен сериал от БНТ, с режисьор Дочо Боджаков и с участието на английския актьор Лесли Грантъм.


Носител е много национални награди, сред които: 


“Чудомир” – Национална награда за хумористичен разказ, 1996 г.;


“Златен ланец” – Награда за разказ на вестник “Труд”, 2008 г.;


“Райко Алексиев” – Награда за цялостно сатирично творчество, 2008 г.;


“Цветето на Хеликон” – Награда на читателите за най-продавана книга, за романа “Нашингтон” – 2011 г.;


Негови разкази и фейлетони са превеждани на руски, сръбски, полски, немски, английски, монголски, виетнамски и други езици, за да разсмиват други страни и народи.