„Павел Койчев е магьосник. Той свали облаците на земята. Това е красота, облечена в бяло” – това бяха думите на художника Греди Асса, професор в Художествената академия.
„Нестандартно, заредено с много енергия, силно” – така коментира Светлин Русев  изложбата в Осиковица.
Павел Койчев е подредил  голяма част от произведенията си в парка около  къщата-скулптура - „Градежът”. Това са гипсовите варианти на неговите творби, които той допълнително е обработил със специална смола.
Идеята за галерията „Оригиналите” е на собственика на имота в Осиковица – бизнесменът Мирослав Михайлов, който е дългогодишен приятел и меценат на Павел Койчев. Експозицията ще бъде постоянна и от 1 юни ще бъде открита за посещения, съобщи той.
В парка, между дърветата са експонирани и най-новите творби на Павел Койчев. „Явления и  изкушения” е нарекал проекта си и допълва, че всъщност всяко явление  е и изкушение. А от върха на своите 77 години обобщава, че всъщност самият живот е най-голямото изкушение.
Откриването на изложбата вчера в Осиковица събра артистичният елит на страната- художници, художествени критици, артисти, както и много публика.

Скулптури на Павел Койчев са част от частни колекции в Германия, Дания, Швейцария, Франция, Холандия, САЩ, Белгия, Италия, Испания, както и във фондовете на Софийска градска художествена галерия, Национална художествена галерия и  много други.


 


Снимки: Николай Пиронски