Международното висше бизнес училище отбеляза своя 25-годишен юбилей с изискан коктейл. Събитието се състоя снощи в залата на Археологическия музей в София. Присъстваха много гости, сред които бяха бившите кметове на Ботевград Иван Минев, Павел Райновски, д-р Цветан Геров, Цветолюб Савов, както и други личности от нашия град, подкрепили през годините развитието на висшето учебно заведение и утвърждаването му като съвременна и авторитетна образователна институция.  


На тържеството присъстваха и представители на първия випуск на висшето учебно заведение. 


Приветствено слово произнесе президентът на МВБУ г-жа Лена Гайдарска. Тя благодари на  всички, застанали зад идеята за създаване на модерно висше училище и съдействали за нейната реализация. 


Международно висше бизнес училище е основано през 1991 г. като Българо-датски колеж по търговия, експорт и маркетинг – първия частен колеж с чуждестранно участие в България.


От 25.07.2002 г. с решение на XXXIX Народно събрание на Република България колежът е преобразуван в специализирано висше училище – Международно висше бизнес училище с акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) за обучение на степените „Бакалавър“, „Магистър“ и „Доктор“.


В Международно висше бизнес училище сега се обучават близо 6000 студенти по 5 бакалавърски, 14 магистърски и 3 докторски програми. 


От 2004 г. в Международно висше бизнес училище е в действие Система за управление на качеството, която съответства на съвременните изисквания на стандарта EN ISO 9001:2008.


Европейската система за трансфер на кредити (ЕCTS) е въведена и се прилага за постигане целите на Европейското пространство за висше образование - високо качество и прозрачност на образователния процес и повече възможности за студентска мобилност.


Международно висше бизнес училище притежава почетен знак DSLabel от Изпълнителната  агенция за образование, аудиовизия и култура (EACEA) към Европейската комисия – доказателство за качеството на предлаганото образование.


При завършване на обучението си,  студентите  получават и Европейско приложение към дипломата с описание на нивото, съдържанието и статута на обучението, което са преминали.


Международно висше бизнес училище осъществява ефективно сътрудничество с национални и чуждестранни партньори като Конфедерацията на работодателите и индустриалците  в Република България (КРИБ) , Мрежа на международните бизнес училища (NIBS) , Асоциация на университетите в областта на дистанционното обучение (GUIDE) и  Европейската мрежа в областта на дистанционното обучение (EDEN ).


По повод 25-одишния си юбилей МВБУ получи много поздравителни адреси. Първият, който беше прочетен по време на тържественото събитие, бе от Министерството на образованието и науката. 


Поздравителен адрес бе получен и от кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов, който не присъства на коктейла поради неотложен ангажимент.  


"Приветствам Ви за всеотдайността и научните достижения и се надявам ползотворното партньорство и съвместни инициативи с Община Ботевград да продължат и занапред. Вярвам, че прилаганият новаторски подход в обучението, висококвалифицираната работа и последователност ще мотивират все повече млади хора от цялата страна в избора им да продължат образование си в МВБУ", се казва в част от поздравителния адрес на кмета.