Политикът трябва да е почтен, смел и със силен характер. Това е един от изводите от дискусията „Младите хора и участието им в обществено-политическия живот“, която се проведе на 17 март в малкия салон на читалище „Христо Ботев” в Ботевград. Присъстващите -  местни личности – граждански и политически активни,  и гости от столицата и Брюксел, стигнаха още до извода, че медиите са основен фактор за управление на общественото мнение, както и че гражданите носят отговорност за това на кого дават власт.


Сред организаторите на дискусията бяха Габриела Партовска – музикант и гражданин с активна позиция, Ренета Георгиева  - също активен гражданин. Спасен Ценов – общински съветник, Миряна Захариева – граждански активист и член на националния съвет на „Движение Да България“. 


По темата за ролята на медиите в политиката говори специалния гост от Брюксел - Алина Добрева, която е анализатор в Изследователския отдел на Европейския парламент, където работи по теми свързани с европейския бюджет, общественото мнение и медиите.


Сред важните изводи от дискусията беше необходимостта от активна позиция и заинтересованост на гражданите от обществено-политическия живот. Единственият гарант за добре работеща демокрация е гражданите да знаят своите права и отговорности и да се информират активно, за да правят добри избори и да държат своите народни представители отговорно за действията си.


„Активният политически живот е избор за малцина, но политиката засяга всички ни. Всеки прави политически избори (под една или друга форма). Граждански и морален  дълг е да правим тези избори информирано. В училище не се говори за политика, освен в исторически план. Децата стават възрастни и едно от първите права, които упражняват, е правото на глас. Важно е да подходим към това право с нужната отговорност, затова поставяме темата открито сред нашите връстници,“ коментира Миряна Захариева, която е кандидат за народен представител от Ботевград в листите на „Движение Да, България“. 


Особен интерес предизвика изказването на гост от публиката, който е ангажиран с организирането на застъпници в секциите по време на изборите. Той обясни важната роля на гражданите в изборния ден, която гарантира честното провеждане на избора.  „Лъжа е, че купуването на гласове е най-сигурният начин за манипулиране на вота. Големите партии на статуквото не си играя на дребно вече. Купуват си цели секционни комисии и тотално подменят вота на хората“, обясни Юли Дамянов и призова хората да станат застъпници за демокрацията, като отделят от личното си време и участват активно в изборния ден.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!