Подписка с искане да бъде премахната незаконното ромско гето на улица „Кокиче“ 11 са внесли в общината жители на Скравена. Под искането са се подписали 651 души.


Мотивите: „Всеки ден има ограбен дом, нападнат човек и всички ние сме обезпокоени за сигурността ни и за децата ни. Голяма част от извършителите са т.н. „Бебови“, които живеят на улица „Кокиче“ 11“ - пише в жалбата, придружаваща подписката.


Хората в селото се оплакват, че не могат да посещават гробищния парк, тъй като минават покрай гетото и са нападани от кучетата на ромите. Отдавна земеделските земи в този район не се обработват, защото произведената продукция се краде веднага. Във вилната зона почти всеки ден има обири на къщи.


Всеки ден отиват с каруци в гората и режат незаконно дърва. Конете им свободно пасат из нивите и градините. От години тези роми живеят с чувство за безнаказаност. Освен това битовите условия в гетото са под всякакъв санитарен минимум и хората в Скравена се опасяват, че ромите от улица „Кокиче“ се превръщат в потенциален носител на всякакви зарази. Тъй като нямат санитарни възли, отпадните води и всички боклуци отиват директно в реката, която минава в съседство.


Подписката е изпратена до кмета на Община Ботевград, областния управител, до началника на Районното полицейско управление, директора на Горското стопанство и до Районната здравна инспекция.


С подписката си жителите на Скравена настояват:


1. Да получат информация за статута на земята, върху която е построено гетото. 


2. Имат ли нотариални актове и строителни книжа за имотите. 


3. Ако нямат документи за собственост, обитателите да бъдат преместени на друго място. 


Жителите на Скравена напомнят, че селото е туристическа дестинация. Гостите, които посещават манастира „Свети Николай Чудотворец“ и конната база минават точно покрай гетото и заради мърсотията и неугледността остават с лоши впечатления от селото. В Скравена е създаден инициативен комитет по повод искането за премахване на гетото. В него влизат Цветан Миньовски, Николай Гоцов, Георги Деков и Веселин Михайлов.