За премахване на незаконното ромско гето на ул. "Кокиче" в село Скравена са събрани над 650 подписа. Подписката е внесена в общината. За решаване на наболелия проблем ще бъдат предприети съответните мерки, съобщи кметът Иван Гавалюгов пред местните медии днес. 


„Проблемът е от години и явно се задълбочава. Не мога да кажа дали е търсено решение, или не, но не е имало адекватна реакция от страна на институциите. Опитваме се да решим по взаимно приемлив начин този проблем. Обсъждаме и с хора от селото, и с кмета на Скравена възможни варианти за това къде биха могли да бъдат преместени тези хора. На всички е ясно, че те са се самонастанили на общинска земя, постройките им са незаконни. Освен че са незаконни – това е по-малкият проблем, в тях няма нормални условия за живот – няма канализация, санитарни възли и т.н. На всичко отгоре има сигнали срещу живущите във въпросното гето за това, че извършват противообществени прояви”, коментира кметът на Ботевград.  


Иван Гавалюгов съобщи, че през идната седмица ще има среща с началника на полицейското управление, кмета на село Скравена, ръководството на Дирекция „Социално подпомагане” и служители на отдела за закрила на детето към нея, на която ще бъдат обсъдени варианти за решаване на тази ситуация.   


„Ясно е, че едно събаряне на незаконните постройки няма да реши проблема. Само че държа да отбележа, че решаването му ще стане само и единствено с активното участие на живущите там. Никой да не очаква, че общината просто ей така ще им предостави условия на живот и ще ги остави да паразитират, както е било досега. Изразявам се деликатно, иначе нещата са доста по-нелицеприятни, ако трябва да ги назова със собствените им имена”, коментира кметът Иван Гавалюгов.