От понеделник – 15 октомври, ще се проведе съвместна акция на дирекция „Сигурност и обществен ред” при Община Ботевград и Районното управление в града за регистрация на коне, магарета и техните кръстоски с поставяне на чип, за да се знае собственикът на всяко животно. Чипирането ще се извършва пред блок 15 в жилищен комплекс „Саранск”. Целта на акцията е да се спре безнадзорното пускане на животни по улиците в града. 


Макар и значително по-малко в сравнение с предходната година, сигнали за коне, разхождащи се в градска среда, постъпват, съобщиха от ръководството на дирекция „Сигурност и обществен ред”. В момента в приюта за безстопанствени животни в Ботевград са настанени четири коня. Те не са регистрирани. Собствениците им ще си ги получат срещу глоба от 200 лева. Преди да им бъдат върнати, „арестуваните” животни ще бъдат чипирани. Ако никой не си ги потърси, те ще бъдат продадени на търг. Чрез търг ще бъдат предложени за продажба и пет прасета, които също са прибрани във временния приют за безстопанствени животни. 


От август месец към момента в общинската хазна са постъпили около 2 000 лева от наложени глоби на собственици, пуснали конете си да пасат свободно в града, съобщи още Деян Николов, директор на дирекция „Сигурност и обществен ред”. 


Да припомним, че според общинската Наредба за условията и реда за отглеждане на домашни животни, отглеждането на едри преживни животни и еднокопитни животни в регулационните граници на Ботевград е забранено. Това гласи член 7 от Наредбата.  В подзаконовия нормативен акт ясно е регламентирано, че се забранява „отглеждането на домашни животни в жилищните блокове и пространствата около тях, с изключение на кучета, котки, пойни птици и декоративни животни”, както и „прекарването на домашни животни през градската зона и централната част на селата”. За нарушителите са предвидени глоби от 250 до 1 000 лева.