Баскетболистите на Балкан започват своето участие в груповата фаза на турнира за Купата на ФЕБА Европа. Те са в група G заедно с вече познатия Сьодертале Кингс от Швеция, Руския Енисей Красноярск и Клуж Напока от Румъния.


Първата среща на Балкан е утре - сряда, 23 октомври, в която ще бъде домакин на Енисей Красноярск. Мачът е от 19.00 ч. в Арена Ботевград.


Според предварителните сведения тимът от Русия се очаква да е фаворит в групата. Енисей играе в силната ВТБ лига. В нея отборът от Красноярск направи силен старт, като в първия си мач победи не кой да е, а участника в Евролигата ЦСКА Москва с 80-71. След това постигна още два успеха - над Парма като гост и като домакин на Автодор Саратов, единственото му поражение е у дома от друг участник в Евролигата - Химки. И във временното класиране на ВТБ лигата е на трето място с 3 победи и 1 загуба, с колкото са естонският Калев Крамо  и Нижний Новгород, в който са шампионите с Балкан Небойша Видич и Брендън Браун.


Старши треньор на Енисей е бившият селекционер на националния отбор на Хърватия Дражен Анзулович. През лятото бе подменен почти целия състав - бяха привлечени 10 нови играчи.


Един от основните играчи е хърватският национал Томислав Зубчич /212 см, 29 г./, идващ от испанския Манреса. Новите американци са четирима. Това са гардовете Дариус Морис /193 см, 28 г/, играл за Сан Антонио Спърс в лятната лига на НБА и Девиън Бери /193 см, 28 г/, дошъл от гръцкия Паниониос. Другите двама янки са Гарлън Грийн /201 см, 28 г/, който досега игра в Макаби Тел Авив, и Дъстин Хоуг /198 см, 27 г/ от италианския Тренто. Шестият чужденец е сръбският гард Никола Ребич /188 см, 24 г/, с опит в Цървена звезда, Морнар Бар и испанския Билбао.


Сред руските баскетболисти се открояват центърът Иля Попов /210 см, 24 г/, който за последно игра финал в лигата на Швейцария с Женев Лайънс, един от четиримата останали от миналогодишната селекция Денис Захаров /192 см, 26 г/, Александър Гудумак /203 см, 26 г/, Игор Канигин /207 см, 25 г/.


Днес Енисей Красноярск пристигна в Ботевград с група от 20 души. И тази вечер направи тренировка в Арена Ботевград.


Тримата рефери на утрешната среща са македонецът Зоран Митровски, Хараламмос Каракацунис от Гърция и Алесандро Перчиавале от Италия.


Другият мач от група G между Сьодертале и Клуж Напока е тази вечер.