Ученици от СУ „Христо Ясенов“, ОУ „Христо Ботев“ и ПГ „Тодор Пеев“ спечелиха общо 34 награди - 9 първи, 5 втори и 6 трети в регионалния конкурс „Бъдещето на човечеството“, организиран от Група ГЕОТЕХМИН. 14 участника бяха отличени с поощрителни награди за индивидуални и екипни проекти. Отличените ще получат предметни награди. За училищата - партньори организаторите са предвидили техника, с която да се подпомогне образователния процес.
Имената на наградените участници бяха обявени на специално онлайн събитие. Този път инициативата беше организирана от четири дружества от  Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД и се проведе в партньорство с 13 училища от община Етрополе и региона на Средногорието.
В шестия регионален конкурс, който беше реализиран изцяло в онлайн среда, участваха над 250 ученика в двете възрастови групи - 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. Учениците се състезаваха в две конкурсни категории - литературно-художествено произведение (съчинение, есе, стихотворение, приказка, разказ) и дигитално изображение (рисунка, макет,  компютърна графика, компютърна анимация).
Творбите бяха оценени от независимо жури – доц. Цветан Илиев за проектите на участниците в категория - дигитално изображение и поетесата Димана Йорданова - за писмените творби.
„И тази година децата показват много силно желание за участие в конкурса, което пряко се отразява на качеството и нивото на творбите. Темата на конкурса е много значима, но още по-важен е подходът на участниците към нея и творческата интерпретация на всеки един от тях“ – сподели доц. Илиев.
 „Докато четях творбите на децата изгубих представа за възрастта на тези, които са писали. Това  е добре, защото когато нещо е написано хубаво авторът му изгубва и лицето и възрастта си и започва да говори с гласа на този, който го чете. Поздравявам ги за това. Поздравявам ги и за интересното време, в което живеят и им пожелавам много кураж и да знаят, че бъдещето, за което писаха този път – това са самите те“, каза поетесата Димана Йорданова.
Г-жа Десислава Найденова – директор на ПГ „Тодор Пеев“ – гр. Етрополе, се включи във финалното събитие по обявяване на победители и приветства всички участници. „Ние сме благодарни за възможността нашите ученици да участват в регионалните конкурси на Група ГЕОТЕХМИН, защото темите винаги са значими и предполагат задълбочено обмисляне и даване на интересни решения по тях“ – сподели тя и допълни - „Децата винаги се включват с изключително голям интерес. Те имат възможност, в двете категории в различни форми, свободно да изразят своите чувства и виждания. А, сега им пожелавам радостни емоции с наградите, които очакват с нетърпение.“
Целта на конкурса беше да предизвика у участниците размисъл по значими за човечеството теми, свързани с неговото оцеляване, не само във връзка с пандемията от Covid-19. Учениците имаха широко поле за изява и възможност да изразят себе си и да разкрият за своята позиция за оцеляване на човечеството. В своите творби децата показаха необятната си фантазия и споделиха ценни идеи за това в каква посока трябва да се развива светът. Те смятат, че са отговорни за собственото си бъдеще, а бъдещето на планетата зависи от всеки един от нас. Според участниците всичко зависи от техните действия, а не от думите им.