На 08.08.2021 г. ни напусна
активната деятелка на Българския антифашистки съюз.дългогодпшен председател и почетен председател на организацията ни в София-област ЙОРДАНКА ВЛАДИМИРОВА КРИНЧЕВА /1932-2021
 
Израснала в семейството на възрожденци и убедени революционери комунисти от борческата етрополска фамилия Кринчеви, дала скъпи жертви в антифашистката борба. Завършва с отличен успех агрономство на славната ССА "Георги Димитров" през 1955 г. Като студентка, за активна обществена и комсомолска дейност, е приета за кандидат-член на БКП.
След повика на партията младите специалисти да влеят своите знания и ентусиазъм за изграждането на кооперативното стопанство, заминава на работа в Делиормана - МТС-Смядово, окръг Шумен, със седалище с. Кълново като агроном. През 1958 г. е избрана за председател на Обединено ТКЗС - с. Драгоево, Шуменско, а през 1962 г. е удостоена със званието "Най-добър в професията".
От 1957 г. става член на БКП, избрана е за член на Бюрото на ОК на ДКМС-Шумен, а след това - и на Бюрото на ОК на БКП. Преминавайки на работа през 1964 г. в ОК на БКП-София. работите неуморно като добър селскостопански специалист със значителен принос в изграждането и развитието на селското стопанство в Софийски окръг. Избрана е за председател на Окръжния съвет на жените до 1975 г. и за секретар на ОК на ОФ и член на ОК на БКП.
Натрупала опит и знания, с голям авторитет сред селскостопанските специалисти, по решение на селскостопанския отдел на ЦК на БКП преминава на работа в Промишлено-аграрно обединение "Българска захар" като главен агроном по цвеклопроизводство и зам.-директор на Института по захарно цвекло-Царев брод, който е в системата на ПАО "Българска захар".
През целия си творчески път непрекъснато се занимава с активна обществена и партийна дейност. След пенсионирането си става член на PC на БСП "Средец" и партиен секретар на 289 ОПО. От 2001 до 2019 г. е председател на Областната антифашистка организация в София, а след това - почетен председател и зам.-председател на Международна фондация Георги Димитров.
Навсякъде Йорданка Кринчева проявява професионализъм, принципност, честност, всеотдайност. Тя бе общественик, с изключително чувство за другарство и взаимопомощ.
Съпричастна към проблемите на хората, ползваше се с голям авторитет и уважение в целия Софийски окръг, на когото посвещава голяма част от живота си.
Дълбок поклон пред паметта и делото и за социалистическата и антифашистката кауза!


УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ МЕЖДУНАРОДНА ФОНДАЦИЯ   ГЕОРГИ ДИМИТРОВ


Уважаеми читатели на сайта, молим за извинение за късното съобщаване на тази новина. За съжаление, едвам днес открихме съобщението в интернет и го качваме за сведение и на етрополската общественост.
Поклон пред паметта на нашата имените съгражданка ЙОРДАНКА ВЛАДИМИРОВА КРИНЧЕВА!