Намеренията ни остават категорични – тези обекти, които сме заложили в програмата, да бъдат изпълнени. Заради динамиката на пазара на стоки и услуги – най-вече в строителството, надяваме се, че заложените средства ще са достатъчни. 


Приоритет категорично е довършването на ремонта в болницата. Това ни е приоритет през последните четири години. Ремонтът на блок 1, 2 и 3 трябва да приключи тази година. Предвиждаме със собствени средства да облагородим пространството около централния входа на болницата, да ремонтираме компрометираната колонадата пред нея, което ще се случи най-вероятно това лято. Залагаме средства за тази дейност. 


Разбира се, продължаваме подмяната на водопровод в града и селата, асфалтиране на улици там, където е подменен водопроводът.


Продължаваме с благоустрояване на междублокови пространства на бул. “Цар Освободител“ 18, 20 и ул. “Рила“ №16. В квартал “Васил Левски“ също ще бъде реализиран етап 1, който обхваща входа по ул. “Илия Стоянов“. Средства ще бъдат заложени за благоустрояване на междублоковите пространства на бул. “България“ 8, ул. “Гурко“ 11 и ул. “17 ноември“ 7.


В селата продължаваме подмяната на водопровода. Подали сме, вече за пети път, искане до Министерството на регионалното развитие и благоустройството за осигуряване на средства за подмяна на водопровода на двата етапа в Трудовец и Врачеш. Надявам се поне за по един от етапите да бъдат осигурени такива средства. Имаме положителни индикации в тази посока, но мога конкретно да говоря, когато се получи положителен отговор и сключване на реално споразумение. 


Имаме да изпълняваме през настоящата година дейности, свързани с договори по Държавен фонд “Земеделие“ за цялостен ремонт на четири общински пътя, за което вече има приключила процедура – обявяване на краен резултат за избор на изпълнители. В момента тече срокът за евентуално обжалване. В края на миналата година сключихме договор с фонд “Земеделие“ и за ремонт на няколко улици в селата на община Ботевград – Скравена, Врачеш, Трудовец, Литаково. Предстои процедура по избор на изпълнител. В селата Литаково, Новачене и Скравена предстои довършване на договора за подмяна на водопровода, който започна през 2019 год. 


По отношение на спортната инфраструктура – поели сме ангажимент да реализираме поне две футболни игрища с изкуствено покритие – в Литаково и Новачене. Надявам се да останат средства и време за още едно – в Ботевград. Ремонт на част общинската инфраструктура, изразяваща се в обновяване настилката на площадката за тенис на корт, на трибуните на тренировъчното футболно игрище, което наскоро беше изцяло ремонтирано, на част от трибуните на градския стадион и т.н. 


Продължаваме благоустрояване и ремонтиране на обекти от образователната инфраструктура, като тази година възнамеряваме да направим вътрешен ремонт на детска градина “Слънце“. 


Има ли резултат от внасянето на приоритетни проекти от Община Ботевград в Министерството на финансите – на този въпрос кметът Иван Гавалюгов отговори така: “Резултатът от цялото това упражнение, ако мога така да се изряза, по внасяне на приоритетните проекти е увеличаване на програмата за капиталови разходи с целеви държавни средства, което се случи на практика с едни проценти за всички общини. С тези 30% увеличение можем да направим по-малко неща в сравнение с 2021 год. Надявам се, знаете, че се очаква актуализация на държавния бюджета през юни месец, да бъдат предвидени допълнителни средства за общините. В тесен контакт съм с мои колеги от други общини, които имат сходни притеснения. Правим бюджет и залагаме средства към настоящия момент, които никой не може да гарантира, че до седмица или месец ще бъдат актуални. Нещата са динамични, войната е един от факторите с всички съпътстващи ефекти по отношение на икономика и т.н. Всички следим новините, знаем за промените в цените на различни услуги. Строителството, за съжаление, не прави изключение, даже има дефицит на някои материали – стомана, желязо, те липсват на пазара, което затруднява строителните дейности като цяло.“.   


Припомняме, че проектът на Бюджет 2022 на община Ботевград ще бъде подложен на обществено обсъждане, което ще се състои на 30 март /сряда/ от 17 часа в зала “Ботевград“ на общинската администрация.


Проектобюджетът на Община Ботевград за 2022 година може да видите ТУК