В предходния програмен период Община Ботевград е кандидатствала с проект за осигуряване на средства за ремонт на сградата, която придоби за около 35 000 лева от “Холдинг БДЖ“ ЕАД преди около пет години, но не е одобрен. Причината е, че в нея не се извършват дейности. Но сега в Плана за възстановяване и устойчивост и в новия програмен период има програми, които допускат проектни предложения за такива общински сгради. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов. 


“Разбира се, първата ни цел е да намерим външно финансиране. Ако не е успеем, ще осигурим собствени средства. Идеята ни е там да се развиват дейности, свързани с извънкласни форми на обучение на деца, ученици, младежи. Сградата е на удобно място – между двете сгради на ОУ “Н. Й. Вапцаров“, коментира той. –Към онзи момент, когато беше предложена от БДЖ да бъде закупена от Община Ботевград на данъчна оценка, ни се стори доста смислена инвестиция. Общинският съвет даде съгласие. За да реализираме намеренията си, трябват доста средства. Покривът е изцяло за смяна, няма да се правят конструктивни промени, но е наложителен основен ремонт, който, нека не гадаем, но ще струва над 150 000 лева“, допълни кметът Гавалюгов. 


Градоначалникът съобщи, че има инвеститорски интерес към тази сграда, но Общината няма намерение да я продава. “Целта не ни е била да я купим изгодно и да я продадем още по-изгодно“, заяви още той.