Носителят на Европейската награда за литература доц.Георги Бърдаров гостува вчера в ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Срещата се проведе в двора на учебното заведение. Освен ученици и учители, на нея присъстваха представители на Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“, Исторически музей – Ботевград, Литературен клуб “Стамен Панчев“  и други. 


В началото на срещата ученици прочетоха откъси от двата романа на Георги Бърдаров – “Аз още броя дните“ и “Absolvo te“ /от латински - всеопрощение или осовобождаване от вина/, прозвучаха и музикални изпълнения.  


Пред аудиторията писателят сподели, че се определя преди всичко като университетски преподавател. “Това е най-важното, най-ценното в моя живот, тъй като постоянно работя и комуникирам с млади хора и удоволствието от това не може да ми бъде заменено с нито една награда и с нито едно постижение“, сподели доц. Бърдаров. 


За двата си романа той каза: “Пиша за войни. Специалист съм по демография и етно-религиозни конфликти. И двата ми романа са посветени на тези тежки теми. Тяхното послание е, че единственото и неповторимо чудо на тази земя е животът. Всичко останало – каузи - етнически, национални, религиозни, финансови интереси, територии и т.н, се повтаря и преповтаря. Това е моето послание към младите хора. Вторият ми роман - “Absolvo te“, започва с изречението: “Войната винаги се завръща рано или късно, но винаги.“. Да, това е факт. Още преди пандемията и войната в Украйна изпитвах огромно притеснение, че този дълъг мир в Европа, макар и относителен, тъй като първият ми романа е за войната в Югославия, отново в Европа, 90-те години, рано или късно ще свърши. В момента той свърши. Затова трябва за мира, свободата и демокрацията не да ги приемаме като даденост, а да се борим и да ги отстояваме всяка секунда. Мирът, свободата и демокрацията са като крехки кокичета в най-ранната пролет. Толкова са крехки и толкова са ни необходими. Това са основните ми послания и в работата ми в университета, и в книгите, които пиша.“. 


В “Absolvo te“ се преплитат две истинки истории от годините на Холокоста в Европа и арабо-израелския конфликт.


Георги Бърдаров презентира втория си роман и разказа за него. “Дошли сме на света, за да оставим отпечатък, както казва, може би единственият смислен и адекватен лидер понастоящем – папа Франциск. Толкова простички, толкова силни и толкова точни думи. Както се опитват да оставят и своя отпечатък и тримата главни герои на моя роман – арабин, евреин и нацистки офицер, живели в страшни, жестоки времена. Времена, които поставят на изпитание всичко човешко и всичко нечовешко в теб. Времена, в които да убиеш човек е било по-лесно и естествено от това да изпиеш чаша вода“, каза той. 


Доц. Бърдаров сподели още за своите мисли и чувства при посещението си в концентрационния лагер “Аушвиц II – Биркенау“: “Минахме през бараките, през алеите, накрая стихнахме до жп линията и мястото, известно като Рампата или Разтоварителницата. Тук се заслушахме във вятъра, мълчахме дълго време и почувствах нещо изключително странно. Почувствах едно пълно умиротворение и смирение. Почувствах как цялото его се свлече от мен. Почувствах се сякаш съм чисто гол на това затревено място.“. 


Що се отнася до арабо-израелския конфликт, авторът го определя като еманация на човешката глупост, еманация на манипулацията и хронология на едно убийство, аргументирайки се така: “Какво е общото между араби и евреи – на първо място общ етнически произход – племена, обитаващи територията между Средиземно и Мъртво море, мигрирали и смесвали се постоянно, генетично – те са братя. Общ лингвистичен произход – и двата езика са семитски, общ библейски произход – и двата народа вярват и знаят, че произхождат от един също човек, един и същи отец – Авраам на иврит, Ибрахим – на арабски.“. 


“Много често ми задават въпроса – какво очаквам да постигна с моите книги, с моите лекции, с моите презентации. Може би да забраня конфликт, да превантирам друг, да разреша арабо-израелския конфликт. Разбира се, не мога да направя нищо от това. Но аз това умея да правя – да пиша, да говоря, да презентирам. И ще го правя до последния си ден, до последния си час, до последната си минута, защото много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Защото ги приемам ги като камъчета, хвърлени в спокойно езеро, които започват да образуват малки кръгове, по-големи кръгове, след това още по-големи кръгове, които стигат до повече и повече хора“, каза в заключение Георги Бърдаров. 


Финалната част на неговата презентация съдържаше музикален клип и текст към него. “Става дума за едно движение, на което световните медии умишлено не дават никакъв отзвук . И ние не знаем за него. Движението е известно като “Походът на надеждата“. В него участват само жени – майки, дъщери, съпруги на убити и безследно изчезнали в арабо-израелския конфликт – евреи, араби, християни. Те правят поход от Северен Израел, който свършва в Йерусалим, с една единствена цел – да протестират срещу безумието на разделението, войната и безсмислените убийства. Това движение има една песен, която се е превърнала в негов символ – “Молитвата на майките“, и се пее на иврит“, разказа авторът на “Absolvo te“.


Посланието на доц. Георги Бърдаров към гимназистите бе да не се страхуват и да не мълчат, въпреки тревожното време, в което живеем. “Светът наистина е прекрасен и ние за това сме на този свят – да си изказваме мнението, да отстояваме правата си и да се борим за мечтите си“, добави той.


Директорът на гимназията Даниела Колева благодари на доц. Георги Бърдаров, че е приел поканата на г-жа Николета Иванова – учител по български език и литература, да бъде гост на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, и то в навечерието на най-светлия български празник – 24 май. “Дерзайте с Вашата цел, успешна е“, пожела му тя и му поднесе подарък за спомен.  


Срещата с писателя бе част от инициативите на природо-математическата гимназия, посветени на предстоящия празник – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, и на 110-ата годишнина от създаване на гимназиалното образование в община Ботевград. 


Георги Бърдаров е трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи “Майстор на думите“, а разказът му “За петата ракия, или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет пространството. През 2015 год. печели в риалити формата на БНТ “Ръкописът“, вследствие на което издава своя първи роман “Аз още броя дните. Историята на  Макс Шевченко – едно момче, попаднало в смутно време на смутно място, се разказва във втория му роман -  “Absolvo te“. Именно тази книга носи на Георги Бърдаров през май миналата година голямото признание – награда за литература на Европейския съюз, връчена му на 9 ноември 2021 год. 


Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет към СУ “Свети Климент Охридски“, член на комисията на Националната олимпиада по география и комисията за провеждане на националните зрелостни изпити по география и икономика, сценарист на телевизионните предавания “Стани богат“, “Столът“, “Това го знае всяко хлапе“, “И аз обичам България“.