“Всичко това, което става, е един чудовищен сценарий за връщането на България на равнището на 1989 година”. Това пише в предсмъртното си писмо Ахмед Емин. Според депутатът от ДПС Ахмед Юсеин, самоубилият се шеф на кабинета на Ахмед Доган е имал предвид, че зачестяват опитите отново да се насажда етническо напрежение и омраза в страната.

Аз тези думи ги тълкувам по следния начин – българското общество относно присъствието на всякакви представители на отделните етноси в областта, как беше прието преди няколко години. Какво напрежение се получи от четири години в България? Това напрежение вече започва да прилича на онова напрежение, което го имаше в Разград – с обявяването на тази република, и в Кърджали с деленето на хората – от едната страна на барикадата едните, от другата страна – други.


До къде може да стигне това напрежение?

Някой политически формации подклаждат с изяви по медиите. И от там – хората са учудени, какво става в тази страна.


Кога този сценарий може да стане чудовищен?

Не мога с един израз да правя умозаключения какво може да се случи, но опасността от насаждането на омраза между хората крие огромна пропаст между нашите деца и внуци, които ние бихме искали да живеят така както са живели дедите ни в нашата страна. Избирателят ще оцени добре действията на всяка политическа формация и ще си даде вота.