ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ отбеляза 138 години от рождението на своя патрон. В началото на празничната програма бе открита първа авторска изложба, озаглавена “Контрасти“, на десетокласничката Теса Иванова, която също е родена на днешната дата. Рисунките на талантливото момиче са подредени във фоайето на Народно читалище “Христо Ботев“. 


“Теса не посещава уроци по изобразително изкуство. Тя е самороден талант и ние много се гордеем с нея“, каза при откриването на изложбата Даниела Колева – директор на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, и пожела здраве и успехи на младата художничка.


От своя страна Теса Иванова сподели радостта си от подкрепата на своите родители, близки и приятели, както и че именно те я вдъхновяват и насърчават да рисува. “Рисуваното ме успокоява, чрез него изразявам себе си, това, което ме вълнува, и отправям послания“, сподели още десетокласничката.


Празникът се пренесе в големия салон на читалището с посрещане на училищното знаме. Даниела Колева приветства гостите, сред които бяха д-р Илин Черняшки – председател на Общинския съвет, Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, общински съветници, директори на училища, бивши и настоящи учители, родители и възпитаници на училището.


В част от словото си, посветено на патрона на природо-математическата гимназия, г-жа Колева каза: “Асен Златаров ще остане безсмъртен, защото той ни остави своето богато творчество. Защото е пример за човек с ясна гражданска позиция, безкрайно обичащ България и народа си, обичащ Ботевград и младежта. Големият учен притежава огромна ерудиция и изключителни знания из много области на науката. Затова младежта го уважава, обича и цени щедростта, с която раздава своите знания.“.


“Ние, възпитаниците на Златаровската гимназия, учители и ученици, винаги се стремим заслужено да носим неговото име, като продължаваме да се докосваме до неговото творчество, като прочетем някоя вълнуваща статия или когато си спомним изказана негова мисъл, или усетим бащинския му поглед от портрета в училището. Той продължава да ни вълнува, да се извисява, защото беше един голям хуманист, готов във всеки един момент на себераздаване“, каза още в словото си директорът на учебното заведение. 


Председателят на ОбС Ботевград д-р Черняшки поздрави учителите и учениците с патронния празник. “За мен е огромно удоволствие  и се вълнувам да присъствам на тържеството по случай патронния празник на Профилирана природо-математическа гимназия “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Благодаря за поканата! Скъпи учители и ученици, пожелавам Ви здраве и много успехи! Да държите високо нивото и престижа на учебното заведение в съответствие с огромния принос на акад. проф. д-р Асен Златаров в областта на науката и обществения живот“, пожела той. 


Д-р Илин Черняшки изпълни решение на местния парламент, връчвайки почетна грамота на г-жа Радка Георгиева Гетова за дългогодишна педагогическа дейност и висок професионален опит за периода 1992 – 2019 година. 


“Ученици, колеги, много се радвам, че в нашето училище има талантливи млади хора, които със своите постижения в областта на науката, спорта и изкуството вече уверено пишат историята на новото десетилетие на гимназиалното образование в Ботевград и на природо-математическата гимназия! Изключително съм горда, че съм била част от този колектив! Пожелавам още по-големи успехи!“, каза г-жа Гетова. 


Тържеството на училището продължи с музикално-поетичен спектакъл на тема “Животът е само любовта“, част от него бе авторският филм на дванадесетокласничката Андреа Давидова – “Най-голямата добродетел“. 


По повод патронния празник, ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ получи поздравителен адрес от кмета Иван Гавалюгов и цветя от различни институции.