Грозно е да се подклаждат интриги и да се всява разделение в обществото на гърба на клуба


На вчерашната извънредна сесия на Общински съвет – Ботевград, с 18 гласа „за“, 2 – „против“ и 2 - „въздържал се“, бе приета докладната записка за отпускане на 100 000 лева за допълнително парично възнаграждение на състезателите и спортно-техническия екип на мъжкия отбор на БК „Балкан“ за поредната шампионска титла, завоювана преди дни. 


Сашо Везенков предварително заяви, че няма да участва в гласуването. И напълно основателно, тъй като е председател на БК "Балкан" и в случая възниква конфликт на интереси. Цветан Цолов и адв. Георги Донков обявиха същото, без да се аргументират. 


Дамян Маринов отправи въпрос към Йонко Ненчев, който докладва проекта на решение: "Колко човека ще получат премия, като брой, и как ще бъдат разпределени средствата, под каква форма.".


Последва изказване на Иван Редовски, който е сред вносителите на докладната. „Като ръководител на Футболен клуб „Балкан 1929“ мога да кажа, че такива средства се предоставят на самия клуб, като председателят и управителният съвет определят размерите на възнагражденията и начина на раздаване“, обясни той. 


„Хора, които допринасят за доброто име на община Ботевград, трябва да бъдат награждавани и с почетни отличия, не само с финансови средства", заяви Цветан Миньовски. Той призова колегите си: "Да сме разумни и да не се плашим от писaрушките по сайтове, които само ръсят глупости по нашето решение, а да правим това, което трябва за всички хора, които допринасят за такива успехи.".


Тихомир Найденов припомни, че тази година е юбилейна за баскетболния ни клуб, навършват се 75 години от създаването му. "Това е седма титла шампионска на България. Общо взето събитие, което в историята на клуба се среща веднъж на, горе-долу, 11 години. Считам, че щом Общината не отделя вече средства за издръжката на клуба, е абсолютно редно и логично при постигнат добър резултат, а той няма как да е по-висок от шампионската титла, да се възнагради успешното представяне на нашите състезатели. Също така, може би знаете, че всеки професионален договор с играч има заложени премии при постигнати резултати“, заяви той и добави:“Мисля, че не трябва да се смесват и сравняват средствата за премии и тези за справяне с бедствията или за отпушване на канали. Тук въпросът не е или – или, а едното и другото.“.


Думата за изказване поиска и кметът Иван Гавалюгов „Това постижение на нашите спортисти трябва наистина да ни радва и да повдига местните ни шовинистически чувства - чувство на гордост. Всички други се възхищават на един малък Ботевград, чийто баскетболен клуб, извън столичните отбори, има такива сериозни постижения в един от най-гледаемите и най-популярните спортове в световен мащаб. Не е мое лично пристрастие – БК „Балкан“ го е имало преди аз да се родя, ще го има, надявам се, и много след мен, независимо дали съм кмет, или не съм кмет. Това са успехи на града, на клуба, и те са най-вече заради желанието и любовта на хората към тази игра вече 75 години. И това нещо трябва да го ценим, уважаваме и съхраняваме, а не да интригантстваме и политиканстваме на дребно - поведение на човек еднодневка, който идва и си заминава. Но този клуб, тази любов, тези успехи остават в историята и ще се помнят винаги. Никой няма да помни статията в медията „Х“ или мнението на съветника „Y“. Ще ги помним ден, два, месец и ще ги забравим. Но историята ще помни победителите, атмосферата, положителните емоции – каза кметът Иван Гавалюгов по повод публикации и коментари по темата, които старателно подклаждат интриги и внасят разделение в обществото. 


Иван Гавалюгов припомни, че през 2019 и 2020 година са предложени и гласувани премии на БК "Балкан" в същия размер, но без каквито и да било дебати в Общинския съвет.


Предстоящите местни избори бяха споменати като вероятна причината за създалата се полемика „за“ и „против“ отпускане на средства за допълнителни възнаграждения на клуба.


„Нека всеки се кандидатира за кмет или съветник. Дано бъдат избрани по-добри кметове и общински съветници наесен. Но докато аз съм кмет на община Ботевград, няма да позволя някой да политиканства, някой да се възползва,  да се опитва да черпи дребни политически дивиденти на гърба на емблемата на Ботевград, спортната, а и не само. И ще назовавам нещата с истинските им имена - еднодневки не могат да се упражняват на гърба на Балкан - Ботевград. Те за това са еднодневки, защото днес ги има, а утре ги няма“ – категоричен бе кметът. 


Иван Гавалюгов призова съветниците да не подкрепят докладната, защото "БК "Балкан" - Ботевград няма нужда от подаяние, от помощ, още повече да се внушава, да се вменява, че това е за сметка на нещастието на други хора".


 „В тази зала има хора, които дават наистина сериозни средства. Те не са се възползвали от това по никакъв начин. Не са се и опитвали да си правят пиар, като някои други, които нищо не дават, а използват чужди средства, възползват се по всякакъв начин да се снимат,  да се покажат като велики общественици, заинтересовани и загрижени за бъдещето на общината. Наистина в тази зала има хора, които дават десетки хилади, да не кажа стотици хиляди левове, което могат да го докажат и официално. Те не парадират. Водени са действително от безкористни цели, от каузата, от любовта към този отбор, към този клуб и от феновете, които той има. Тези хора не си правят евтин пиар, но има други, които правят точно обратното“ – заяви в заключение кметът Гавалюгов.