Поради многобройните сигнали до редакцията на btevgrad.com, че от чешмите тече мътната вода,  потърсихме за информация по темата  ръководителя на технически експлоатационен район – Ботевград към ВиК София ЕООД - Радослав Наков.


„Лабораторни проби от водата се взимат всеки ден. Пробите от вчера сочат, че всички показатели са в норма, нитрити, сулфати.. и другите. Единствено леко завишени, но пак в граници, са стойностите на мангана и желязото. Единственият проблем на водата в общината в момента е замътняването.“ – обясни той.


Въпреки нормалните стойности на пробите на водата, от дружеството са увеличили нейното хлориране.


По думи на Радослав Наков водата в язовир „Бебреш“ става толкова мътна, само когато в него се влеят силни потоци, на непрофесионален език – „водоизточникът се обърне“, или с други думи – тинята се вдигне нагоре. Според специалисти, работили дълги години в сферата на ВиК, водата в язовир „Бебреш“ ще се избистри най-рано след около 3 седмици.


„Поради тази причина ние спряхме да черпим вода от язовира. Преди около 3 часа резервоарът на пречиствателната станция на Чеканица се пълни единствено с вода от  Чешковица – Врачеш, която е бистра. Единствено в Скравена ползваме вода от язовира, поради авария на една помпа, но от утре сутрин и за там няма да черпим от „Бебреш“. Целият квартал „Васил Левски“ в Ботевград – стар и нов, в момента черпи вода от зелински и стубленски водохващания. Там трябва да няма замътняване. Със същата вода в момента захранваме и самата вилна зона Зелин. Трудовец се захранва изцяло от „Поп Нако“. Чешковица и Осеница пък в момента захранват Врачеш. Другите населени места в общината са на други водохващания и те нямат досег до мътната вода на язовира. На места продължава да тече мътна вода, поради наличието на такава все още в резервоарите и тръбите.“ – разясни още ръководителя на ВиК – район Ботевград. 


Според Радослав Наков в следващите ден-ден и половина водата във водопроводната система на Ботевград вече трябва да се избистри.