Студентите: Научихме много повече, отколкото очаквахме


 


Двадесет и двама студенти завършиха успешно дванадесетата лятна Стажантска програма в Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед АД. Младежите са от различни университети в страната.


„Искрено са надявам да сте намерили това, за което сте дошли и да сте видели на практика това, което учите. Търсете вашето поприще в минния бранш – с тези думи директорът на Рудодобивния комплекс инж. Ивайло Николов насърчи младежите да се реализират в индустрията. Неговият заместник инж. Владимир Александров им каза: „Вие сте ценен ресурс за всеки работодател. Пожелавам ви успех, бъдете лъчезарни, учете, защото вратите ни са отворени за вас и през следващата година.“


„Дано Елаците-Мед бъде вашият избор за професионална реализация“, обобщи инж. Младен Недков – заместник-директор „Информационни и комуникационни технологии“ в компанията.


През тази година общият брой на участниците в лятната Стажантска програма


в Елаците-Мед е 49. Тя се провежда на двете работни площадки – в Рудодобивния и Обогатителния комплекс. „Надявам се стажантската програма да е била ползотворна и удовлетворяваща. Имаме много колеги, които са започнали от Стажантската ни програма и са стигнали до ръководни позиции и това означава, че има смисъл от нея. Благодаря на наставниците, които отделяха от своето време, за да ви обучават и да предадат своите знания“, каза г-жа Милена Христова – директор „Човешки ресурси“ в Елаците-Мед.


„Научихме повече, отколкото очаквахме“ – това казаха студентите след като получиха своите удостоверения за успешно завършване на стажантската програма. „Моят призив към студентите е да кандидатстват, да дойдат тук и да видят реално как работи един рудник. Стажът дава много повече, отколкото очаквах“, каза Веселин Цолов, който ще бъде четвърти курс в специалност „Сондиране, добив и транспорт на нефт и газ“ в МГУ „Св. Иван Рилски“.


„Преминах през всички отдели, които се занимават с геотехнически дейности и видях на практика всичко, което уча на теория в университета. Искам да се развивам в приложната геофизика – в минната индустрия, като се занимавам и с научна дейност“, каза Ирина Иванова, която през настоящата академична година ще бъде студентка в трети курс в специалност „Приложна геофизика“ в МГУ. Гергана Христова, която ще бъде студентка четвърта година по специалност „Обогатяване и рециклиране на суровини“ благодари на своя ментор, който й е показал работата в детайли.


„Над 300 са младежите, които са завършили успешно стажантската ни програма досега. Близо 70 от тях работят в компанията“, обобщи г-жа Даниела Горанова – ръководител отдел „Подбор персонал, обучения и квалификация“. Тя обясни на завършилите стажанти, че могат да кандидатстват за стипендианти на Елаците-Мед АД. От академичната 2019 – 2020 г. дружеството е отпуснало 25 стипендии на 16 студенти. Подборът на стипендиантите за настоящата учебна година предстои да бъде направен.