Община Ботевград се включва в инициативата на www.geograf.bg  в памет на Спасимир Пилев (1989 – 2021 г.), която има за цел да бъдат наградени и отличени младежи, допринасящи чрез доброволчество за добро и развито общество. 


В срок до 30-ти октомври /понеделник/ се приемат номинации на хора до 35-годишна възраст, с изявена позиция и полезно доброволчество за развитие на демокрацията, свободното знание, устойчивия туризъм, опазването на околната среда, историческата памет, културното наследство и подкрепата на справедливи социални каузи. 


Община Ботевград дава възможност на всички жители да отправят своето предложение за номинация на наши съграждани, която следва да съдържа:


- Кратко описание на доброволческата дейност;


- Кратко биографично представяне на номинирания;


- Снимка на номинирания /по възможност в контекста на дейността, за която е излъчена номинацията/;


Своите номинации може да изпращате на имейл адрес admin@botevgrad.org, в срок до 30-ти октомври /понеделник/. 


След преглеждане и оценка на отправените предложения, община Ботевград ще излъчи своята кандидатура. 


Жури, определено от организаторите – www.geograf.bg, ще оцени направените номинации на национално ниво и ще връчи наградата за младежко творчество „Спасимир“ на отличените доброволци. Церемонията ще се състои на 8-ми ноември от 18:00 часа в сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.


Припомняме, че Спасимир Пилев бе един от основните двигатели на инициативата „Ботевград – първият Уикиград в България“. Тя бе осъществена през 2017 год. с участието на доброволци – десетки читалищни дейци, учители, ученици, граждани,  и институции – Община Ботевград, Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“, Исторически музей – Ботевград и други. И стана пример как благодарение на много хора, работещи заедно, могат да се получат отлични резултати. 


В рамките на тази инициатива бяха създадени над 150 нови статии в Укипедия, на над 10 езика, за исторически, културни и природни обекти, личности и събития в община Ботевград . Освен това бяха добавени над 1000 снимки, видео и аудио файлове. Творчеството на видния ботевградски поет Стамен Панчев също стана достъпно за интернет обществото. 


Благодарение на Спасимир Пилев, WikiBotevgrad придоби голяма популярност в други градове в страната, а също и в чужбина – на световни и регионални конференции в Берлин /Германия/, Кейптаун /Южна Африка/, Лвов /Украйна/, Тел Авив /Израел/ и други.


Повече за живота и доброволческата дейност на Спасимир Пилев, може да научите тук: https://geograf.bg/bg/article/spomen-za-spasimir